Krievijas Ģenerālprokuratūra atteikusies izdot par aicinājumu vardarbīgi gāzt valsts varu Latvijā meklēto nacionālboļševiku līderi Vladimiru Lindermanu un atbrīvojusi viņu no apcietinājuma.
Nacionālboļševiku, kas vēlējās nogalināt Latvijas prezidenti, Krievija atbrīvo

"Latvijas Ģenerālprokuratūras iesniegto materiālu analīze liecina par Lindermana vajāšanu viņa politiskās darbības un politiskās pārliecības dēļ," teikts Krievijas Ģenerālprokuratūras nosūtītajā oficiālajā dokumentā Latvijas ģenerālprokuroram Jānim Maizītim.

"Ņemot vērā esošos apstākļus, kā arī Krievijas konstitūcijas 63.pantu un Eiropas konvencijas 3.pantu par personu izdošanu, apmierināt prasību par Lindermana izdošanu nav iespējams," sacīja Krievijas Ģenerālprokuratūras pārstāvis.

Viņš arī norādīja, ka Ģenerālprokuratūra nolēmusi Lindermanu no ieslodzījuma atbrīvot.

Latvijas Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Šubrovska BNS sacīja, ka līdz oficiālas informācijas saņemšanai no Krievijas prokuratūra komentārus nesniegs.

Krievijas nacionālboļševiku partijas birojā Maskavā BNS apstiprināja, ka Lindermanu jau pirmdien varētu atbrīvot un viņš plānojot ierasties partijas birojā. "Acīmredzot [Krievijas] prokuratūra sapratusi, ka Lindermanam izvirzītās apsūdzības ir muļķības," Lindermana atbrīvošanu komentēja partijas birojā.

Nacionālboļševiku aktīvists 40 gadu vecais Lindermans 24.septembrī pēc Latvijas drošības dienestu lūguma aizturēts Maskavā un ievietots izmeklēšanas izolatorā.

Septiņus viņa vadītās nacionālboļševikus atbalstošās organizācijas "Uzvara" aktīvistus policija pērn novembrī aizturēja, pārbaudot operatīvo informāciju par nacionālboļševiku ieceri nogalināt Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu.

Trijiem uzrādītas apsūdzības par aicinājumu vardarbīgi gāzt valsts varu un par neatļautu sprāgstvielu glabāšanu. Apsūdzību paredzēts izvirzīt arī organizācijas līderim Lindermanam, kurš izsludināts starptautiskā meklēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!