Foto: Sputnik/Scanpix

Krievija nosoda rekomendēto valsts sportistu četru gadu visaptverošu diskvalifikāciju, uzskatot apsūdzības valstiskā dopinga piesegšanā kā politiski motivētu mēģinājumu izslēgt no sacensībām tās sportistus, komentārā žurnālistiem pauda Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova.

Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) Atbilstības pārbaudes komitejas (CRC) ziņojumā pirmdien tika ierosināts diskvalificēt Krieviju uz četriem gadiem visās sacensībās. Maskava tika apsūdzēta Krievijas dopinga skandāla izmeklētājiem nodoto laboratorijas datu falsificēšanā.

Ja WADA vadība 9. decembrī Parīzē komitejas ierosinājumu apstiprinās, Krievijai draud izslēgšana no visām lielajām sacensībām, ieskaitot 2020. gada vasaras olimpiskās spēles Tokijā.

Ceturtdien, runājot Maskavā ar reportieriem, Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Zaharova apsūdzēja citas nācijas dopinga apsūdzību turpināšanā, tādā veidā tiekot vaļā no sacenšanās ar Krievijas sportistiem.

"Tā ir dopinga jautājuma politizācija, lai izspiestu Krieviju no sacensībām. Tam ir pat speciāls termins - negodīga konkurence. Šī ir cīņa bez noteikumiem, varbūt pat jau karš," teica Zaharova. "Citu valstu dopinga problēmas vispār netiek aplūkotas, kaut gan ir pietiekami daudz faktu, kas liecina ne tikai par šo problēmu esamību, bet arī par vēlmi tās noslēpt. Kāpēc visa uzmanība tiek pievērsta tieši Krievijai?"

Krievijas sporta reputāciju sabojāja 2014. gada olimpisko spēļu dopinga skandāls, kurā tika atklāta liela mēroga valsts atbalstīta dopinga programma, lai uzlabotu valsts spējas iegūt vairāk medaļu spēlēs savās mājās.

2016. gada vasaras olimpiskajās spēlēs Krievijas vieglatlētiem jau tika liegta iespēja startēt, bet citos sportaveidos krieviem šāda iespēja vēl bija.

Diskvalifikācijas apjoms tika palielināts 2018. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā, lai gan tie Krievijas atlēti, kuri varēja pierādīt savu nevainīgumu, drīkstēja startēt kā neitrālie sportisti zem olimpiskā karoga.

Krievijas Olimpiskās komitejas (OKR) prezidents Staņislavs Pozdņakovs ceturtdien ziņu aģentūrai "RIA Novosti" apstiprināja, ka "darīs visu, kas ir mūsu spēkos, lai valsts sportisti 2020.gada spēlēs Tokijā varētu piedalīties zem Krievijas karoga". "Lielākajai daļai" Krievijas sportistu nav "objektīvu šķēršļu", lai startētu olimpiskajās spēlēs, viņš paziņoja.

Starptautiskā olimpiskā komiteja (IOC) ir izteikusies, ka pilnībā atbalsta "visstingrākās sankcijas pret tiem, kas atbildīgi par manipulācijām ar sportistu analīzēm", vienlaicīgi brīdinot, ka visaptverošas sankcijas var skart nevainīgus sportistus.

Jau ziņots, ka Krievijas antidopinga aģentūras (RUSADA) vadītājs Jurijs Ganuss otrdien atbalstīja visaptverošu četru gadu diskvalifikāciju.

Trešdien Krievija pauda nožēlu par diskvalifikācijas piedāvājumu, apgalvojot, ka valsts bija atvērta sadarbībai ar starptautiskajām organizācijām.

Gadījumā, ja Krievija gribēs apstrīdēt potenciālo diskvalifikāciju, lieta nonāks Sporta arbitrāžas tiesā Šveicē, kuras lēmums būs saistošs visām sporta organizācijām, ieskaitot IOC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!