Foto: Kadrs no video

1961. gadā PSRS detonēja pasaules vēsturē jaudīgāko atombumbu, kāda vien ir izmēģināta. RDS-220 (arī AN602) jeb "Bumba cars" bija ūdeņraža bumba, kas eksplodēja ar vairāk nekā 50 miljonu tonnu trotila ekvivalentu spēku. Augusta beigās Krievija atslepenojusi iepriekš neredzētus kadrus par šo spridzekli.

Krievijas valsts atomenerģētikas aģentūra "Rosatom" 40 minūtes garo filmu augusta beigās publicējusi videokrātuvē "Youtube", atzīmējot Krievijas atomenerģijas industrijas 75. gadskārtu.

Video pirmās 30 minūtes ieturētas padomju propagandas kinohroniku stilā un stāsta par bumbas radīšanu līdz pat izmēģinājuma sprādzienam.

Bumba bija astoņus metrus gara un svēra 27 tonnas. Tās pārvietošanai nācās īpaši pielāgot bumbvedēju Tu-95V, izņemot daļu degvielas tvertņu un bombardēšanas durvis.

Bumba tika detonēta 1961. gada 30. oktobrī 4000 metru augstumā Novaja Zemļa arhipelāgā. Sprādziena vilnis bija tik spēcīgs, ka to sajutuši cilvēki pat Norvēģijā un Somijā, ziņojot par drebošām logu rūtīm.

Bumbas izmēģinājums bija un joprojām ir spēcīgākais jebkad notikušais kodolsprādziens un spēcīgākā mākslīgā eksplozija cilvēces vēsturē.

Projekts, pie kura strādāja Padomju Savienības labākie zinātnieki, bija centieni neatpalikt no ASV, kuras 1945. gadā Japānā nometa pasaulē pirmās divas atombumbas. Filma ir atgādinājums par Aukstā kara atmosfēru, kad notika drudžaina bruņošanās sacensība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!