Krievijā stājies spēkā jauns likums, kas ierobežo sociālo mediju lietotājus, vēsta BBC.

Ja "blogu" jeb emuāru dienā apmeklē vairāk nekā 3 000 lasītāju, tad tas jāreģistrē kā plašsaziņas līdzeklis, līdz ar to, uz emuāru rakstītāju attieksies visi tie paši likumi, kas uz plašsaziņas līdzekļiem Krievijā.

Uzņēmumiem, kas nodrošina internetu, būs jāsniedz Krievijas drošības iestādēm informācija par interneta lietotāju.

Daļa cilvēktiesību aizstāvju jau ir nosaukuši šos likumu grozījumus par "drakoniskiem" un norāda, ka tie ierobežo brīvību internetā, min BBC.

Likums arī nosaka to, ka emuāru rakstītāji nedrīkst būt anonīmi un norāda, ka sociālajiem tīkliem ir jāuzglabā dati par lietotāju sešus mēnešus. Informācija jāuzglabā Krievijas teritorijā, lai valsts iestādes varētu tikt tiem klāt.

Hugs Viliamsons, cilvēktiesību aizstāvis no Ņujorkas, norāda, ka likums ir "vēl viens nežēlīgs pavērsiens pret vārda brīvību Krievijā".

"Internets ir pēdējā vieta, kur Krievijā varēja brīvi izteikties, tagad ar "drakoniskiem" likumiem Krievijas valdība liedz arī šo," skaidro Viliamsons.

Opozīcijas pārstāvji izmanto internetu, lai dalīties ar saviem uzskatiem, kas nav iespējams Krievijas laikrakstos vai televīzijā.

Jaunais "informācijas drošības likums" stājās spēkā piektdien, 1. augustā, līdz tam "blogeri" apmainījās ar informāciju kā apiet likumus, kā tikt klāt sociālajiem tīkliem, kurus, iespējams, nobloķēs, kā arī viņi meklēja veidus kā "apkrāpt" interneta vietnes apmeklētāju skaitu.

Vēl joprojām daudziem nav skaidrs, kā likums praktiski tiks ievērots, jo daudzi Krievijas iedzīvotāji izmanto interneta platformas, kuru serveri atrodas ārpus Krievijas.

Antons Nosiks, ko uzskata par Krievijas "interneta guru", savā "blogā" rakstīja, ka jaunais likums apdraud ne tikai katru "blogeri" individuāli, bet tas arī sniedz tiesisku pamatu, lai bloķētus tādu populārus sociālos tīklus kā "Facebook" vai "Twitter".

Jau šī gada sākumā Krievijā tika izdots likums, kas ļauj bloķēt interneta vietnes bez pamatojuma, uzskatāms, ka jaunais likums papildina jau iesākto Krievijas plānu ierobežot vārda brīvību internetā.

Martā Krievijas valdība bloķēja pieeju vairākiem ziņu portāliem, savukārt šīs nedēļas sākumā valdība bloķēja pieeju vairākiem sociālā tīkla "Twitter" kontiem, kas nopludināja dažādus Krievijas varas iestāžu dokumentus.

Krievijas žurnālistu apkopojumu par šo jautājumu krievu valodā var aplūkot portālā "spektr.delfi.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!