Foto: TASS/Scanpix/LETA

Krievija vienojusies ar Sudānas valdību par karaflotes materiāli tehniskās apgādes bāzes atvēršanu Sarkanās jūras krastā šajā valstī, liecina Krievijas oficiālo lēmumu vietnē publicēts dokuments.

Attiecīgu valdības rīkojumu parakstījis Krievijas premjerministrs Mihails Mišustins. Bāzes atvēršana tika apspriesta vēl ar bijušo Sudānas prezidentu Omāru al Baširu, kurš tika gāzts militārā apvērsuma rezultātā.

Saskaņā ar dokumentu Krievijas bāzē varēs dienēt līdz 300 cilvēku un atrasties četri kuģi, tostarp ar kodolenerģētisko iekārtu. Vienošanos ar Sudānu plānots slēgt uz 25 gadiem ar automātisku pagarinājumu uz vēl desmit gadiem, ja neviena no pusēm nebūs pret.

Par iespējamo Krievijas bāzes celtniecību Sarkanajā jūrā 2017. gadā, viesojoties Sočos, paziņoja vēlāk gāztais Sudānas prezidents Omārs al Baširs. Viņš bāzes nepieciešamību saistīja ar "aizsardzību no agresīvām ASV darbībām".

2019. gada aprīlī apvērsuma rezultātā diktators Baširs tika gāzts un tika notiesāts ar divu gadu ieslodzījumu par korupciju. Sudānas valdība arī piekrita izdot politiķi Starptautiskajai krimināltiesai Hāgā, kur viņam izvirzītas apsūdzības genocīdā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!