Padomju Savienības diktatora Josifa Staļina dzimšanas dienā Krievijas pilsētā Penzā atklāts valstī pirmais "Staļina centrs", vēsta aģentūra "Interfax".

Centru, kurā paredzēts "popularizēt un aktualizēt" Staļina laika praksi, 137 gadus kopš padomju vadoņa dzimšanas 18. decembrī atvērusi Krievijas Federācijas Komunistiskā partija.

"Tas būs zinātniski vēsturiskais un kultūras centrs, kur mēs pētīsim Staļina darba pieredzi un dalīsimies ar to visā Krievijā," aģentūra citē Komunistiskās partijas Penzas apgabala komitejas pirmo sekretāru Georgiju Kamņevu.

Centrā notikšot publiskās diskusijas, viesošoties vēsturnieki un sabiedrībā pazīstami cilvēki. "Centra izveides mērķis ir popularizēt un aktualizēt to praksi, kas pielietota Staļina laikā un kas ir aktuāla arī tagad," skaidro Kamņevs.

Partijas reģionālās organizācijas vadītājs arī stāsta, ka par godu centra atklāšanai izveidota fotoizstāde, kas "veltīta ģenerālisimusam un viņa lomai valsts vēsturē". Komunisti arī pauž cerību, ka centrs piesaistīs Penzai tūristus.

Par spīti Staļina brutālajai valdīšanai un represijām, kurās nogalināti miljoniem cilvēku, Krievijā diktatora popularitāte ir samērā augsta. Šī gada janvārī veikta iedzīvotāju aptauja liecina, ka vairāk nekā 50% iedzīvotāju Staļina lomu vērtē pozitīvi.

Staļina tēla uzlabošana, izceļot viņa panākumus, bet noklusējot noziegumus, Krievijā sākta prezidenta Vladimira Putina varas gados, ko eksperti skaidro ar mēģinājumiem radīt varas un nacionālā spēka simbolus, kas palīdzētu legalizēt pašreizējo Kremļa politiku.

Pēdējā laikā Krievijā atklāti vairāki Staļina pieminekļi, kā arī atvērts diktatoram veltīts muzejs. Savukārt Gulaga muzejā "Perma-36" no ekspozīcijas pazudušas norādes uz Staļina noziegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!