Foto: AFP/Scanpix/LETA
Maskava pirmdien atzinusi, ka nosūtījusi "instruktorus" uz Sudānu, kur jau nedēļām ilgi notiek protesti pret prezidentu Omaru al Baširu.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs nepaskaidroja, kas ir šie "instruktori", bet sacīja, ka viņi atrodas Sudānā pilnīgi likumīgi. Peskovs piebilda, ka viņi Sudānā strādā jau labu laiku.

"Protams, mūsu instruktori atrodas Sudānā. Tur ir gan privātie, gan valsts instruktori," apstiprināja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Mihails Bogdanovs, piebilstot, ka instruktoriem "lūgts palīdzēt sagatavot personālu".

Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve Marija Zaharova pagājušajā nedēļā atzina, ka Sudānā strādā "pārstāvji no privātām drošības firmām", bet apgalvoja, ka viņi nekādi nav saistīti ar Krievijas valdības iestādēm.

Zaharova pavēstīja, ka viņi palīdz apmācīt Sudānas "spēka institūcijas", kas varētu nozīmēt tiesībsargājošās iestādes vai armiju.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Baširs tikās pagājušā gada jūlijā Maskavā. Sudānas līderis toreiz paziņoja, ka Krievijai ir svarīga loma Sudānas militārpersonu sagatavošanā valstu divpusējās sadarbības ietvaros.

Lielbritānijas laikraksts "The Times" ziņojis, ka krievu algotņi Sudānā darbojas tā dēvētajā Vāgnera grupā - privātā drošības uzņēmumā, kas nosūtījusi kaujiniekus uz vairākām konflikta zonām.

Sudānā opozīcija prezidentam Baširam, kas atrodas pie varas jau aptuveni 30 gadus, pēdējos mēnešos ir pāraugusi valsts mēroga protestos, kuros dzīvību zaudējuši vairāki desmiti cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!