Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

ASV vadītās koalīcijas cīņai pret "Daesh" triecienā pret Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu atbalstošajiem spēkiem pagājušajā nedēļā varētu būt gājuši bojā pieci Krievijas pilsoņi, ceturtdien paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova (attēlā).

Koalīcija gaisa un artilērijas triecienu realizēja 7. februārī, kad režīma pusē karojošie spēki Deir ez Zoras provincē sāka uzbrukumu ASV atbalstīto Sīrijas Demokrātisko spēku (SDF) pozīcijām.

Saskaņā ar koalīcijas aplēsēm triecienā gāja bojā vairāk nekā 100 kaujinieku un tika iznīcināta viņu bruņutehnika. Savukārt medijos sāka cirkulēt versijas, ka starp uzbrucējiem bija algotņi no tā saucamās privātās militārās kompānijas "Vagner". Krievija savu saistību ar uzbrukumu pret SDF un to kontrolē esošo naftas pārstrādes rūpnīcu noliedza, norādot, ka režīmu atbalstošie spēki savas darbības ar Krieviju nesaskaņoja.

Dažādās versijās figurēja dažādas ziņas par bojāgājuši skaitu – no neviena līdz vairāk nekā 200. Savukārt tīmekļa pētnieki bija atraduši liecības par vismaz piecu krievu algotņu nāvi, ko sociālajos tīklos apstiprinājuši viņu tuvinieki vai cīņu biedri.

Ceturtdien, atzīstot iespējamo Krievijas pilsoņu bojāeju, Zaharova uzsvēra, ka ziņas par simtiem bojāgājušo krievu ir "klasiska dezinformācija", vēsta aģentūra "RIA Novosti".

"To nav 400, ne 200, ne 100 un ne 10," teica diplomāte, turpinot, ka runa varētu būt par pieciem iespējamiem bojāgājušiem Krievijas pilsoņiem.

"Ir arī cietušie, bet tas viss ir jāpārbauda, un sevišķi, pirmkārt, pilsonība – vai viņi ir Krievijas vai citu valstu pilsoņi," papildināja Zaharova. Viņa arī pasvītroja, ka runa nav par Krievijas karavīriem.

Zaharova skaidroja, ka konflikta zonā Sīrijā "ar dažādiem nolūkiem" atrodas ļaudis no visas pasaules, tostarp Krievijas un NVS valstīm.

Krievijas un citu valstu medijos iepriekš ziņots, ka Sīrijā Krievijas interesēs darbojas tā sauktās privātā militārā kompānija "Vagner", kas dodot iespēju Krievijai veikt militārās operācijas un noklusēt patieso Sīrijas konfliktā bojāgājušo krievu skaitu, jo algotņi oficiāli nav Krievijas spēku karavīri. Pašā Krievijā algotniecība ir aizliegta un krimināli sodāma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!