Foto: Reuters/Scanpix

Dokumentālajā Filmā "Krima. Ceļš uz dzimteni", kas svētdien tika demonstrēti Krievijas pirmajā telekanālā, Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka Krievija bijusi gatava pielietot kodolieročus, ja Krimas okupācija neizdotos kā iecerēts.

Saskaņā ar Kremļa saimnieka pausto, daļa no operācijas, kuras laikā Krima pievienota Krievijai, bijusi arī kodolieroču izvietošana Krimā, lai tādējādi demonstrētu Krievijas gatavību aizstāvēt pussalu. Putins apstiprinājis, ka Krievijas militārie spēki bijuši gatavi dažādiem scenārijiem, tostarp arī kodolieroču pielietošanai, ja tas izrādītos nepieciešams, norāda raidsabiedrība "RT".

Tāpat Putins paziņojis, ka vismaz 75% Krimas iedzīvotāju vēlējušies pievienoties Krievijai.

Putins, Krimas iedzīvotāju viedokļa noskaidrošanai, esot licis veikt aptauju. "Rezultāti parādīja, ka 75% vēlas pievienošanos Krievijai," viņa teikto citē ziņu aģentūra "Itar-Tass".

"Galvenais mērķis nebija Krimas teritorijas iegūšana vai aneksija. Galvenais mērķis bija dot cilvēkiem iespēju izteikt savu gribu par to, kā viņi vēlas dzīvot. Es jums stāstu diezgan atvērti un godīgi. Manas domas bija - ja cilvēki vēlas, tad tā arī tas būs. Tas nozīmē, ka, ja viņi vēlas lielāku autonomiju un tiesības, tomēr esot daļa Ukrainas, tad - lai tā būtu. Bet, ja viņi vēlas ko citu, mēs nevaram viņus pamest. Mēs zinām aptaujas rezultātus. Mēs rīkojāmies tā, kā bija nepieciešams," Putins paudis filmā.

Filmā Putins arī paguvis apvainot ASV spēkus nemieru organizēšanā Ukrainā, ziņo "RT".

"Triks bija tajā, ka ārēji opozīciju atbalstīja lielākoties eiropieši. Bet mēs droši zinām, ka īstie ģēniji bija mūsu amerikāņu draugi," pastāstījis Krievijas līderis.

Jau vēstīts, ka Krievija pērn okupēja un anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. 16. martā Krimā notika starptautiski neatzīts referendums, kurā 97% balsotāju izteikuši vēlmi pievienoties Krievijai. Jau 18. martā Putins parakstīja līgumu par pussalas uzņemšanu Krievijas Federācijas sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!