Foto: AFP/Scanpix
Valsts galvaspilsētas Maskavas Hamovņiku rajona tiesas bijušo tiesneša palīdzi Natāliju Vasiljevu pratinās saistībā ar viņas savulaik izplatīto informāciju, ka naftas kompānijas "Jukos" līdzīpašnieku Mihaila Hodorokovska un Platona Ļebedeva otrā tiesas prāva ir safabricēta, otrdien informē aģentūra "Interfax".

Krievijas Izmeklēšanas komiteja reaģējusi uz Hodorkovska prasību - noskaidrot vai Hamovņiku tiesas tiesnesis Viktors Daņilkins nav taisījis spriedumu "priekšniecības spiediena ietekmē".

Kā ziņots, Vasiljeva, kas bija Daņilkina palīdze, pēc sprieduma, kas Hodorkovskim un Ļebedevam paredzēja jaunu ieslodzījumu uz 14 gadiem, paziņoja, ka tiesnesi pastāvīgi ietekmējuši Maskavas pilsētas tiesas vadītāji un " burtiski diktēja viņam sprieduma tekstu".

Daņilkins un Maskavas tiesas pārstāvji šīs apsūdzības noliedza. Vēlāk pilsētas tiesa kā kasācijas instance samazināja Hodorkovska un Ļebedeva ieslodzījuma laiku līdz 13 gadiem.

 Kā ziņots, viņi ir jau divreiz tiesāti par finanšu un ekonomiskajiem noziegumiem un ieslodzījumā viņiem  jāpavada vēl vismaz seši gadi.

Gan notiesātie, gan daudzas Rietumvalstis un cilvēktiesību organizācijas uzskata viņus par tagadējā premjera un eksprezidenta Valdimira Putina politiskās izrēķināšanās upuriem.

Putins vairākkārt paziņojis, ka Hodorkovskis ir "zaglis un zaglim jāsēž cietumā". 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!