Foto: AP/Scanpix
Krievijas Ārlietu ministrija aicina Ziemeļkoreju “pārskatīt plānus” par šomēness paredzēto raķetes palaišanu, par ko Phenjana paziņoja sestdien, vēsta ārvalstu mediji.

Ministrijas paziņojumā izteikta nožēla par to, ka Ziemeļkoreja decembrī plāno palaist raķeti ar satelītu, norādot, ka Phenjanai ir jāpilda savas saistības pret ANO, kas aizliedz valstij veikt tamlīdzīgus izmēģinājumus.

Ministrija arī norāda, ka Krievija, kopā ar citām valstīm ir gatava turpināt strādāt pie Korejas krīzes atrisināšanas un sarunu ceļā panākt dažu ierobežojumu atcelšanu, lai nodrošinātu pilntiesīgu Ziemeļkorejas starptautisku līdzdalību dažādās jomās, tai skaitā civilajās kosmosa un atomenerģētikas nozarēs.

“Delfi”, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Ziemeļkoreja laikā no 10. līdz 22.decembrim plāno palaist tāla darbības rādiusa raķeti, sestdien ziņoja Ziemeļkorejas oficiālā aģentūra KCNA.

Ziemeļkorejas Kosmosa tehnoloģijas komitejas paziņojumā, kuru izplatīja KCNA, teikts, ka ar šo raķeti ir iecerēts palaist kosmosā Zemes novērošanas satelītu.

Paziņojumā sacīts, ka zinātnieki ir izanalizējuši kļūdas, kuru dēļ cieta neveiksmi satelīta palaišanas mēģinājums aprīlī. Toreiz ASV un ANO apsūdzēja Ziemeļkoreju, ka faktiski tas bijis slēpts trīspakāpju starpkontinentālās ballistiskās raķetes "Taepodong-3" izmēģinājums.

"Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas zinātnieki un tehniķi izanalizēja kļūdas, kuras tika pieļautas iepriekšējā palaišanas reizē aprīlī un padziļināja darbu, lai uzlabotu satelīta un nesējraķetes uzticamību un precizitāti," uzsvērts paziņojumā.

Ar neveiksmi aprīlī beidzās Ziemeļkorejas iepriekšējais mēģinājums palaist kosmosā raķeti ar satelītu. Toreiz Rietumvalstis uzskatīja, ka satelīta palaišana ir maskēt mēģinājums izmēģināt tālas darbības ballistisko raķeti, kas būtu piemērota kodolgalviņas transportēšanai. ANO Drošības padomes rezolūcija aizliedz Phenjanai jebkādas ar ballistisko raķešu programmām saistītas darbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!