Foto: AP/Scanpix

ASV Senāta izlūkošanas jautājumu komiteja piekrīt izlūkdienestu vērtējumam, ka Krievija ir iejaukusies 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās, teikts kopīgā komitejas vadītāja republikāņa Ričarda Berra un senatora demokrāta Marka Vornera paziņojumā.

Komitejas darbinieki avotu izpētei un analītiskajam darbam veltīja 14 mēnešus un neredz iemeslu apstrīdēt ASV izlūkdienestu secinājumus, tostarp, ka Krievija vēlēšanās iejaukusies ar mērķi kaitēt Hilarijai Klintonei un palīdzēt Donaldam Trampam, teikts dokumentā.

Krievijas pūliņi bija izsmalcināti, plaši un veikti pēc Kremļa saimnieka Vladimira Putina rīkojuma, norādīts paziņojumā.

Iepriekš 2017. gada janvārī publicētā ziņojumā ASV specdienesti klāstīja, ka Krievija nodarbojās ar hakeru un propagandas darbībām, lai ietekmētu 2016. gada vēlēšanu gaitu. Maskava to vienmēr ir noliegusi.

Berra un Vorena ziņojums seko ASV Kongresa pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas republikāņu aprīlī publicētajam ziņojumam, kurā secināts, ka Krievija izmantoja kiberuzbrukums un sociālos tīklus, lai veicinātu nesaskanas un sašķeltību ASV.

Tomēr to Maskava darījusi jau daudzus gadus, nespējot ietekmēt vēlēšanu rezultātus, bija piebilsts ziņojumā.

Dokumentā tika kritiski vērtēts ASV izlūkdienestu darbs, norādot, ka tie nav izmantojuši modernākās metodes, lai noskaidrotu, vai Krievija centās palīdzēt Trampam vēlēšanu cīņā.

Komiteja paziņoja, ka nav atradusi pierādījumus, ka Tramps un viņa komanda būtu vienojušies ar Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!