Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievija norakstīs daļu no Kubas miljardiem dolāru lielā parāda, ko Karību valsts nav atdevusi kopš Padomju Savienības (PSRS) laikiem, kā arī iznomās Havanai astoņas lidmašīnas 650 miljonu dolāru (345 miljoni latu) vērtībā, paredz ceturtdien Kubā panāktā vienošanās.

Par Krievijas premjerministra Dmitrija Medvedeva vizītes laikā Kubā panākto vēsta aģentūra "Reuters". Iepriekšējā vienošanās paredz, ka Maskava norakstīs daļu no Kubas 30 miljardu (15,9 miljardi latu) dolāru lielā parāda un piedāvās desmit gadu pārfinansēšanas plānu atlikušajai padomju laika aizdevuma daļai.

"Tur bija uzkrāts parāds par Padomju Savienības piešķirtajiem aizdevumiem, un tagad mēs esam sagatavojuši vienošanos, kurai jāiziet visas nepieciešamās procedūras," žurnālistiem pastāstīja Krievijas rūpniecības un tirdzniecības ministrs Deniss Manturovs. Galīgā vienošanās varētu tikt parakstīta līdz gada beigām, piebilst ministrs.

Krievija Kubai arī iznomāšot trīs "IL-96-400", trīs "AN-158" un divas "TU-204SM" lidmašīnas. "Reuters" apraksta, ka Kubas līderis Rauls Kastro un Medvedevs oficiālās ceremonijas laikā neformāli sarunājušies un smaidījuši, bet namatēvs žurnālistus uzrunājis krievu valodā.

Havana ar Maskavu uzturēja ciešas attiecības Aukstā kara laikā. Pēc Padomju Savienības sabrukšanas Krievijas un Kubas sadarbības apjomi strauji kritās. 2011. gadā tirdzniecības apmēri starp valstīm bija aptuveni 200 miljonu dolāru vērti (106 miljoni latu). Krievijas Naftas kompānijas Kubas piekrastē gatavojas naftas ieguvei, skaidro "Reuters".

Par vienu no zīmīgākajiem Aukstā kara notikumiem, kad PSRS un Kubas stratēģiskā sadarbība draudēja izraisīt kodolkaru, tiek uzskatīta pirms 50 gadiem notikusī Kubas raķešu krīze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!