Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievija darīs visu, lai rastu kompromisus ar Rietumiem krīzē saistībā ar Ukrainu, pirmdien paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins pēc sarunām ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu.

"Mēs no savas puses darīsim visu, lai rastu kompromisus, kas visus apmierinātu. Mūsu priekšlikumos, kurus mēs nosūtījām uz NATO un Vašingtonu, nav neviena punkta, kuru mēs uzskatītu par neizpildāmu," Putins sacīja preses konferencē pēc sarunām ar Makronu.

Viņš atzīmēja, ka ir pateicīgs Francijas prezidentam par viņa centieniem, meklējot kopīgu risinājumu šajā jautājumā.

"Tāpēc viņš mani sešas stundas pēc kārtas moka ar jautājumiem, garantijām, risinājuma variantiem. Es uzskatu, ka tā ir cēla misija. Esmu viņam pateicīgs par to, ka viņš pieliek tādas pūles," sacīja Putins.

Putins sacīja, ka vairāki priekšlikumi, kurus Makrons izteicis sarunu gaitā, var veidot pamatu progresam Ukrainas krīzes risināšanā. "Vairākas viņa idejas, priekšlikumi (..) ir iespējami kā pamats tālākiem soļiem," teica Putins.

Viņš nesniedza konkrētas detaļas, bet sacīja, ka atkal runās ar Makronu pa telefonu pēc tam, kad Makrons būs ticies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Francijas prezidents sacīja, ka viņš sarunās ar Putinu ierosinājis "konkrētas drošības garantijas".

"Prezidents Putins apliecināja man savu gatavību iesaistīties šai ziņā un savu vēlmi saglabāt Ukrainas stabilitāti un teritoriālo vienotību," sacīja Makrons. "Nav drošības eiropiešiem, ja nav drošības Krievijai," viņš piebilda.

Francijas prezidenta administrācija pavēstīja, ka starp Makrona priekšlikumiem ir abu pušu apņemšanās nesākt jaunu karadarbību, un jauna stratēģiska dialoga un centienu uzsākšana miera procesa atdzīvināšanai Donbasā.

Putins sacīja, ka nebūtu "nekādu uzvarētāju", ja Eiropā izceltos karš.

Viņš uzsvēra, ka NATO un ASV ir ignorējušas Maskavas prasību par drošības garantijām, tai skaitā par NATO nepaplašināšanos, un ka viņš spiedīs tās uzņemties stingras saistības.

"Es nedomāju, ka mūsu dialogs ir beidzies," sacīja Putins, piebilstot, ka Krievija drīz nosūtīs atbildi NATO un Vašingtonai.

Viņš arī uzstāja, ka Ukrainas varas iestādēm vajadzētu ievērot Minskas vienošanās saistībā ar bruņoto konfliktu Ukrainas austrumos. "Es uzskatu, ka tam vienkārši nav alternatīvas," sacīja Putins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!