Foto: AFP/Scanpix/LETA

Spriedze sadursmes zonā Donbasā ir augsta, pieaugot apšaudēm pār frontes līniju un līdz ar to arī ievainoto ukraiņu skaitam, un Krievija pretēji Minskas vienošanās noteikumiem turpina piefrontē ievest smagos ieročus, vēsta domnīca "Warsaw Institute".

Šajā pirmdienā, 26. jūlijā, vien ievainoti septiņi Ukrainas karavīri, tostarp ar smago artilēriju, kāda nemaz nedrīkst atrasties frontes tuvumā. Dienu iepriekš miers pārkāpts 11 reizes, ievainojot divus ukraiņus.

Savukārt EDSO īpašās novērošanas misijas pārstāvji Krievijas okupētajā Ukrainas daļā dzīvojamajos rajonos pēdējās nedēļās ievērojusi smagos ieročus - piecus tehniskā atbalsta transportlīdzekļus,, divus bruņutransportierus un pretgaisa lielgabalu "ZU-23". Tāpat Luhanskā uzstādīti 210 mm mīnmetēji un Doņeckā fiksēta haubice "Akacija".

"Misija saskares zonās novērojusi situācijas pasliktināšanos, kamēr teritorija ap Zoloti kļuvusi par karsto punktu," rezumējis EDSO misijas pārstāve Heidi Graua.

Kopš pērn noslēgtā pamiera nogalināti 46 Ukrainas karavīri, un ievainoti vairāk nekā 150, un atbilstoši "Warsaw Institute" datiem, situācija stabili pasliktinās tieši pēdējā mēneša laikā.

Iespējams, tas saistīts ar Krievijas militārajiem plāniem attiecībā uz Ukrainu. Ja tā šajā vasarā uzsāks jaunu ofensīvu pret Ukrainu, Donbasa austrumu reģions noteikti kļūs par konflikta centrālo punktu, atzīmē domnīca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!