ASV televīzijas sabiedrības NBC cerības sarīkot realitātes šovu kosmosā piektdien sāka gaist, jo Krievija informēja, ka februārī gatavojas nogremdēt 14 gadus veco kosmisko staciju "Mir" Klusajā okeānā.
Taču televīzijas sabiedrība, kuras konkurenti CBS un ABC piedāvā tādas populārus programmas kā "Survivor" un "Who Wants to be a Millionaire", nevēlas atteikties no idejas par programmu "Destination MIR". NBC piekrita maksāt gandrīz 40 miljonus dolāru, lai noorganizētu kāda amerikāņa lidojumu uz Krievijas kosmisko staciju.

Programmā "Destination MIR" bija paredzēts atspoguļot konkursu, kura dalībnieki 13 līdz 15 sēriju laikā gatavojas lidojumam uz kosmisko staciju. Konkursa kulminācijā tiktu noteikts uzvarētājs, kurš arī tiktu nosūtīts uz "Mir".

Arī kompānija "MirCorp", kas izveidota, lai pielāgotu kosmisko staciju komerciāliem pasākumiem un kosmosa tūristu vajadzībām, nevēlas pieļaut, ka "Mir" tiek nogāzts okeānā. "MirCorp" prezidents Džefrijs Manbers piektdien Ņujorkā tikās ar potenciālajiem investoriem, lai mēģinātu saglabāt "Mir" orbītā.

"Ar šo projektu saistīti daudzi sarežģīti jautājumi," atzina NBC pārstāve Daiena Hercoga. "Mēs joprojām esam apņēmības pilni to īstenot un ticam, ka producents Marks Bērnets un viņa komanda spēs izveidot aizraujošu programmu."

Televīzijas sabiedrība atteicās konkrētāk komentēt Krievijas kosmiskās aģentūras vadītāja Jurija Kopteva paziņojumu, ka "Mir" tiks likvidēts. Koptevs žurnālistiem norādīja, ka 1986.gadā, kad kosmiskā stacija tika nogādāta kosmosā, to bija plānots paturēt orbītā tikai trīs gadus. Tagad "Mir" kļuvis bīstams, jo tā sastāvdaļas ir novecojušas un sarūsējušas.

Par iespēju doties uz kosmisko staciju "Mir" interesējās arī grāvēja "Titāniks" režisors Džeimss Kamerons, kuram lidojums kosmosā esot mūža sapnis.

Taču "MirCorp" pārstāvis piektdien aģentūrai "Reuters" sacīja, ka, par spīti Kopteva paziņojumam, galīgais lēmums gaidāms tikai pēc pāris nedēļām, un to pieņems Krievijas prezidenta Vladimira Putina birojs.

Ja tiks nolemts "Mir" likvidēt, tad kosmiskā stacija februārī atgriezīsies Zemes atmosfērā un stacijas lielākie fragmenti iegāzīsies Klusajā okeānā aptuveni 900 līdz 1200 jūdžu attālumā no Austrālijas piekrastes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!