Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) parlamentārās asamblejas (PA) rezolūcija, kas faktiski pielīdzina staļinismu nacismam, izkropļo vēsturi, ceturtdien paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Andrejs Ņesterenko.

Pagājušajā piektdienā EDSO PA sesijā tika pieņemta Lietuvas un Slovēnijas izstrādātā rezolūcija "Sadalītā Eiropa atkal apvienota" ("Divided Europe Reunited"), kurā norādīts, ka 20.gadsimtā Eiropa pieredzējusi divus galvenos totalitāros režīmus - nacismu un staļinismu - un abi šie režīmi nesuši lielu postu un izdarījuši noziegumus pret cilvēci. Krievijas delegācija balsošanu par šo rezolūciju boikotēja.

"Uzskatām par nepieļaujamu to faktu, ka EDSO PA rezolūcijā notiek vēstures izkropļošanas mēģinājums ar politiskajiem nolūkiem," sacīja Ņesterenko.

Viņš arī uzsvēra, ka rezolūcija nav saistoša EDSO dalībvalstīm.

"Atšķirībā no EDSO direktīvo orgānu lēmumiem, parlamentārās asamblejas rezolūcijas tiek pieņemtas nevis konsensa ceļā, bet gan ar balsu vairākumu, un tāpēc neatspoguļo visu tās dalībnieku konsolidēto viedokli. Tām arī nav saistoša spēka nedz EDSO dalībvalstīm, nedz EDSO kā starptautiskajai organizācijai," uzsvēra diplomāts.

Kā ziņots, Krievijas Federācijas padomes un Valsts domes vadība otrdien jau pieņēmusi kopīgu paziņojumu, nosodot EDSO PA pieņemot rezolūciju.

Kā teikts paziņojumā, Krievija šo dokumentu uzskata par mēģinājumu izjaukt Maskavas dialogu ar Rietumiem, kas šobrīd sācis noregulēties. Tajā paustas bažas, ka EDSO PA "pakļāvusies politiskajiem provokatoriem, atkāpjoties no saviem augstajiem mērķiem un uzdevumiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!