Foto: EPA/LETA
Krievijas uzņēmumi ir gatavi Irānai piegādāt degvielu, neraugoties uz vienpusēji pieņemtajām ASV un Eiropas Savienības (ES) sankcijām pret Islāma Republikas naftas un gāzes sektoru, trešdien apliecināja Krievijas enerģētikas ministrs Sergejs Šmatko.

"Krievijas kompānijas ir gatavas Irānai piegādāt naftas produktus. Iespēja piegādāt naftas produktus Irānai pastāv, ja ir komerciāla interese," uzskata ministrs.

Maskava iepriekš paudusi neapmierinātību ar ASV un ES pagājušajā mēnesī pieņemtajām sankcijām, kuru mērķis ir sodīt Teherānu par tās kodolprogrammu.

"Sankcijas mūs nespēj atturēt," tiekoties ar Irānas naftas ministru Masudu Mirkazemi, atzina Šmatko.

Irānā atrodas aptuveni 10% no pasaules naftas rezervēm, un tā naftas eksportētājvalstu organizācijā OPEC ir otrā lielākā naftas ražotāja aiz Saūda Arābijas.

Tomēr, neraugoties uz bagātīgajiem resursiem, Irānai nākas importēt ievērojamu daudzumu naftas, lai apmierinātu iekšējo pieprasījumu. Tas skaidrojams ar ierobežotajām pārstrādes iespējām un zemo efektivitāti šajā nozarē.

Kā jau vairākkārt ziņots, 9.jūnijā ANO Drošības padome Irānai noteica ceturto sankciju komplektu par atteikšanos pārtraukt urāna bagātināšanas programmu. Vēlāk vienpusējas sankcijas pret Teherānu noteica arī ASV un ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!