Foto: DELFI

Krievijas delegācija pirmdien pēc sarunām ar augstām ANO amatpersonām pavēstīja, ka ir gatava pagarināt "labības darījuma" termiņu, tomēr tikai par 60 dienām.

"Krievijas puse, uzsverot ANO ģenerālsekretāra Antoniu Gutērreša ierosināto Stambulas vienošanos "paketes" raksturu, neiebilst pret kārtējo "Melnās jūras iniciatīvas" pagarināšanu pēc otrā termiņa beigām 18. martā, bet tikai par 60 dienām," teikts Krievijas ārlietu ministra vietnieka Sergeja Veršiņina paziņojumā.

Krievijas tālākā pozīcija tiks noteikta "atkarībā no mūsu lauksaimniecības produktu eksporta normalizācijas reālā – nevis vārdos, bet darbos – progresa, ieskaitot banku maksājumus, transporta loģistiku, apdrošināšanu, finanšu darbības "atsaldēšanu" un amonjaka piegādes pa cauruļvadu "Toljati-Odesa"", norādīja Veršiņins.

Saruna ar ANO pārstāvjiem apstiprinājusi – "ja Ukrainas produkcijas komerciāla izvešana tiek īstenota noturīgos tempos, nesot Kijivai ne jau mazu peļņu, tad Krievijas lauksaimniecības produkcijas eksportētāju ceļā joprojām saglabājas barjeras".

"Vašingtonas, Briseles un Londonas paziņojumi par sankciju izņēmumiem attiecībā uz lauksaimniecību un mēslojumu praksē nedarbojas," apgalvoja Krievijas ārlietu ministra vietnieks.

Turcijas aizsardzības ministrs Hulusi Akars svētdien pauda pārliecību, ka Ukraina un Krievija, visticamāk, spēs vienoties par labības eksporta vienošanās termiņa pagarināšanu.

Ukrainai un Krievijai ir pozitīva pieeja, un "mēs ticam, ka tas novedīs pie pozitīva iznākuma", ministrs sacīja Turcijas ziņu aģentūrai "Anadolu".

"Mēs ticam, ka 18. martā termiņš tiks pagarināts," viņš sacīja. Šajā datumā tagadējās vienošanās termiņš beigsies.

Arī ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs, trešdien viesojoties Kijivā, runāja par labības vienošanās termiņa pagarināšanu.

Kopš 2022. gada augusta, kad tika sākta labības eksporta vienošanās īstenošana, no Ukrainas izvesti 23 miljoni tonnu labības, sacīja Gutērrešs.

Ukraina un Krievija ar Turcijas starpniecību 22. jūlijā parakstīja vienošanos ar ANO par Ukrainas lauksaimniecības preču eksporta atsākšanu Melnajā jūrā, kas bija pārtraukta, Krievijai 24.februārī uzsākot pilna mēroga karu pret Ukrainu.

Sākotnējā vienošanās tika noslēgta uz 120 dienām. Novembrī vienošanās termiņš tika pagarināts par vēl 120 dienām. Tās termiņš beigsies 18. martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!