Kremļa kontrolētais Krievijas parlaments gatavo jaunu pret ekstrēmismu vērstu likumu, kurš, pēc opozīcijas domām, ir tik plašs, ka to var izmantot prezidenta Vladimira Putina kritiķu apklusināšanai.
Likumprojektā iekļautās normas paver iespējas no politiskā procesa izslēgt partiju vai kandidātu vēlēšanās, ja tas aicinājis citus uz ekstrēmistiskām akcijām vai atzinis ekstrēmistisku akciju iespējamību, liecina aģentūras "Reuters" rīcībā nonākusī dokumenta kopija.

Oponenti norāda, ka, piemēram, no priekšvēlēšanu cīņas var izslēgt politiķi, kas izteicies, ka valdības īstenotā politika var izraisīt nelikumīgu protestu vilni.

Likumprojekta atbalstītāji norāda, ka jaunās normas nepieciešamas, lai apturētu pēdējā laikā pieaugošos uzbrukumus etnisko minoritāšu pārstāvjiem.

Tā nesen kāds vīrietis, saucot "Heil Hitler!", ar nazi uzbruka ticīgajiem Maskavas sinagogā, ievainojot deviņus cilvēkus.

Likums attiektos arī uz islāmistu radikāļiem, kuri saistīti ar uzbrukumiem Krievijas valsts pārstāvjiem Ziemeļkaukāzā.

Tomēr no likumprojekta var izrietēt vairāki Putinam nepatīkami jautājumi, kad 15.jūlijā viņš Sanktpēterburgā uzņems G8 valstu līderus. Tagad daudzas Rietumu valdības Kremli kritizē par demokrātisko brīvību ierobežošanu.

Viktors Iļjuhins, kas parlamentā pārstāv komunistus, apgalvo, ka Kremlis vēlas izmantot tiesiskās vajāšanas draudus saistībā ar ekstrēmismu, lai pārliecinātu oponentus izstāties no spēles.

"Partija, kas nepatīk prezidenta administrācijai, var tikt nepielaista vēlēšanām vai padzīta no parlamenta," saka Iļjuhins.

Jauno likumprojektu atbalsta Kremļa atbalstītā "Vienotā Krievija", kurai parlamenta apakšpalātā - Valsts domē - ir pārliecinošs vairākums. Arī divas mazākas partijas izteikušas atbalstu jaunajām normām.

Avots prezidenta administrācijā, kurš nevēlējās atklāt savu vārdu, atzina, ka likumprojekts radīts, pamatojoties uz Kremļa iniciatīvu.

Domājams, ka likumdevēji centīsies panākt likumprojekta apstiprināšanu pirms augustā paredzētajām vasaras brīvdienām.

"Vienotās Krievijas" pārstāvis Aleksandrs Moskaļecs pauda pārliecību, ka piedāvātajām normām būs pozitīva ietekme un ka tās rosinās partijas rūpīgāk izvērtēt savus kandidātus, lai izslēgtu ekstrēmistus.

"Partijas nedrīkst ļaut nejaušiem cilvēkiem iekļūt to vēlēšanu sarakstos," uzsvēra Moskaļecs.

Nākamajā gadā Krievijā notiks parlamenta vēlēšanas, kas tiek uzskatītas par 2008.gadā gaidāmo prezidenta vēlēšanu ģenerālmēģinājumu.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka "Vienotās Krievijas" popularitāte mazinās. Lai gan pagaidām Kremļa atbalstītā partija joprojām saglabātu vairākumu parlamentā, tā zaudētu zināmu skaitu parlamentāriešu vietu.

Jaunais likumprojekts paredz, ka partijai vai kandidātam, kurš atzīts par vainīgu likuma pārkāpšanā, var liegt tiesības piedalīties vēlēšanās, bet gadījumā, ja tas jau ievēlēts, vainīgo var izslēgt no parlamenta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!