Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ir pamats uzskatīt, ka Krievija gatavojas intervencei arī citos Ukraina reģionos ārpus Krimas, ANO Drošības padomes sēdē Ņujorkā paziņoja Ukrainas pārstāvis starptautiskajā organizācijā, ziņo aģentūra UNIAN.

"Militāro vienību izvēršana un to aprīkojums liecina, ka viņi gatavojas iebrukumam Ukrainas kontinentālajā daļā," paziņoja Ukrainas pārstāvis ANO Jurijs Sergejevs.

Ukrainas spēki, lai gan pilnā kaujas gatavībā, nepadodas provokācijām un atturas no jebkurām militārām darbībām, viņš uzsver. Sergejevs arī atgādina, ka Krievija Budapešatas memorandā 1994. gadā ir garantējusi Ukrainas drošību.

Jau vēstīts, ka aizvadītajās dienās spriedze Ukrainā sasniegusi jaunus augstumus. Krimā svarīgākos objektus ir ieņēmušas vai ielenkušas Krievijas armijas vienības, Krievijas karaspēks pulcējas arī pie Ukrainas robežām, brīdina Kijeva.

Sestdien Krievijas parlaments atļāva karaspēka izmantošanu Ukrainā, lai aizsargātu savus "tautiešus". Svētdienas rītā Ukrainā sākusies vispārējā mobilizācija.

Pirmdien tika ziņots, ka Krievijas flote izvirzījusi ultimātu Ukrainas spēkiem Krimā padoties, vai rēķināties ar uzbrukumu.

Savukārt Ukrainas gāztais prezidents Viktors Janukovičs rakstveidā lūdzis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu ievest Ukrainas teritorijā karaspēku, paziņojis Krievijas pastāvīgais pārstāvis Apvienoto Nāciju Organizācijā Vitālijs Čurkins.

Pēc viņa teiktā, Janukoviča pieprasījumu "noteikusi nepieciešamība atjaunot valstī likuma varu un kārtību". Politiskās pārmaiņas Ukrainā Janukovičs raksturojis kā "apvērsumu", kurā varu pārņēmuši "radikāli ekstrēmisti".

"Rietumvalstu spiediena ietekmē tiek īstenots atklāts terors un vardarbība. Cilvēki tiek vajāti politiskās piederības un valodas dēļ," teikts Janukoviča vēstulē.

NATO, kā arī virkne Rietumvalstu izteikušas brīdinājumus Krievijai tūlītēji pārtraukt agresiju Krimā, kā arī uzstājušas uz Ukrainas nedalāmību.

Savukārt Latvijā, kā arī pārējās Baltijas valstīs, Polijā, Ukrainā un Krievijā notikuši protesti un piketi pret Krievijas armijas invāziju Ukrainas teritorijā. Maskavā notika arī vērienīgs Putina politikas atbalsta gājiens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!