Foto: stock.xchng
Krievijas zinātnieki drīzumā gatavojas ķerties pie slepena plāna izstrādes Zemes glābšanai no iespējamas katastrofālas sadursmes ar asteroīdu, kas varētu notikt pēc 26 gadiem, trešdien paziņoja Krievijas kosmosa aģentūras vadītājs.

"Drīzumā mēs organizēsim mūsu kolēģijas, zinātniski tehniskās padomes, slēgtu sēdi, lai apspriestu, ko iespējams darīt", lai novērstu iespējamo asteroīda "Apophis" ietriekšanos Zemē, kas varētu notikt 2036.gadā, intervijā radiostacijai "Voice of Russia" sacīja Anatolijs Perminovs.

"Mēs runājam par cilvēku dzīvībām," sacīja Perminovs. "Labāk iztērēt pāris simtus miljonu dolāru, lai radītu sadursmes novēršanas sistēmu, nekā gaidīt, kamēr tas notiks un simtiem tūkstoši cilvēku tiks nogalināti."

Asteroīds "Apophis" diametrā sasniedz aptuveni 350 metrus, un aģentūra "RIA Novosti" norāda, ka gadījumā, ja tas 2036.gadā, lidojot garām mūsu planētai, to skartu, izveidotos jauns, Francijas izmēra tuksnesis.

Perminovs pieļāva iespēju, ka nopietns šādas katastrofas novēršanas plāns būs starptautisks projekts, kurā iesaistīsies Krievijas, Eiropas, ASV un Ķīnas eksperti.

Aģentūra "Interfax", atsaucoties uz Perminova teikto, vēsta, ka viena no iespējām būtu būvēt jaunu "kosmisko aparātu", kura vienīgais mērķis būtu novērst "Apophis" iespējamo ietriekšanos Zemē.

"Nebūs nekādu kodoleksploziju," uzsvēra Perminovs. "Viss tiks darīts saskaņā ar fizikas likumiem. Mēs visu to izvērtēsim."

Tikmēr ASV Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) interneta vietnē publicētajā paziņojumā, kas datēts ar oktobri, teikts, ka "Apophis" trajektorijas jaunie aprēķini liecina par "ievērojami samazinātu" asteroīda un Zemes sadursmes iespējamību 2036.gadā.

"Uzlabotās skaitļošanas metodes un jauniegūtie dati liecina, ka Zemes un "Apophis" sadursmes iespējamība 2036.gada 13.aprīlī samazinājusies no viens pret 45 000 līdz aptuveni četri pret miljons," teikts NASA paziņojumā.

Aģentūra "RIA Novosti" vēsta, ka saskaņā ar prognozēm 2029.gadā asteroīds Zemei paies garām 30 000 kilometru attālumā, tas ir tuvāk nekā daži ģeostacionārā orbītā esoši mākslīgie pavadoņi, bet, mainot kursu, pēc septiņiem gadiem "Apophis" var skart mūsu planētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!