Krievijas Valsts domes deputāti gatavo likumu, kas paredz ierobežojumus ārvalstu filmu demonstrēšanai par labu vietējai kinoprodukcijai, pirmdien raksta biznesa avīze "Vedomosti".
Šāds likums ir satraucis kinofilmu iznomātājus, kuriem krievu filmu izrādīšana nenes peļņu. Turklāt, pēc viņu vārdiem, vietējo kinolenšu vienkārši ir par maz, lai ar tām aizpildītu strauji augošo Krievijas kinoteātru tīklu.

Pēc "Vedomosti" vēstītā, Valsts domes deputāts un Tautas partijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Gaļčenko ir iesniedzis parlamentā papildinājumus likumā par valsts atbalstu Krievijas kinematogrāfijai. Saskaņā ar likumprojektu kinoteātriem jau 2004.gadā būs jādemonstrē ne mazāk kā 20% vietējo kinofilmu, vēlāk jāpalielina to daļa par 10% gadā, bet līdz 2007.gadā šim rādītājam jāsasniedz 50%.

Likumprojekta pielikumā Gaļčenko norāda, ka vietējās filmas Krievijā uzņems par budžeta naudu. Savos aprēķinos parlamentārieši ņem vērā, ka katras filmas uzņemšana Krievijas budžetam izmaksā ap 650 tūkstošus ASV dolāru (372 tūkstošus latu).

Krievijas kinoteātru tīklu "Karo" un "Imperija kino" operatorfirmas "Formula kino" ģenerāldirektore Marala Čarijeva uzskata, ka, lai izpildītu 50% kvotu līdz 2007.gadam, Krievijā būtu jāuzņem ne mazāk kā 150 liela budžeta kinofilmu, taču tas, pēc viņas vārdiem, ir nereāli. Pēc Čarijevas rīcībā esošās informācijas, 2002.gadā Krievijas kinoteātri rādīja 42 vietējās filmas, kas veidoja mazāk kā 16% no kopējā filmu skaita. Marala arī pauda, ka ienākumi no krievu filmu rādīšanas esot vidēji par 65% mazāki nekā no Holivudas kases gabaliem.

Holivudas filmstudijas "Warner Bros." filmu izplatītājfirmas Krievijā "Karo-Premjer" vadītājs Aleksejs Rjazancevs pavēstīja, ka 2002.gadā ienākumi no visu filmu rādīšanas bijuši 111,7 miljoni ASV dolāru (ap 64 miljoni latu). No šīs summas krievu filmas deva tikai 6,2 miljonus ASV dolāru (3,5 miljoni latu) jeb mazāk nekā 6%.

"Es domāju, ka tad, ja apspriežamos likumprojektus pieņems, pēc gada vai diviem Krievijas kinoteātros nebūs, ko rādīt," prognozē kompānijas "BFC Cinemas" vadītājs Pāvels Oganovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!