Foto: AP/Scanpix/LETA
Ukraiņu režisors Oļegs Sencovs, kurš Krievijā izcieš 20 gadu cietumsodu, jau 50 dienas ievēro badastreiku, pirmdien paziņojis viņa advokāts, informējot, ka Sencova stāvoklis ir "ļoti nopietns".

Sencovs atsakās no ēdiena kopš 14. maija, pieprasot, lai Krievija atbrīvo visus politieslodzītos.

Sencovs tika aizturēts 2014. gada 11. maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", un 2015.gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

Tiesa atzina, ka Sencovs esot vainīgs mēģinājumos sarīkot teroraktus Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Pats Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis.

Otram šajā lietā notiesātajam ukraiņu aktīvistam Oleksandram Koļčenko tiesa piesprieda desmit gadu cietumsodu.

Kaut arī nedz Sencovs, nedz Koļčenko nav lūguši piešķirti viņiem Krievijas pilsonību, viņi tika tiesāti kā Krievijas pilsoņi.

Sencovs sākotnēji tika turēts kolonijā Sibīrijā, bet 2017. gada oktobrī tika pārvests uz Arktikas koloniju Jamalas Ņencu autonomajā apvidū.

Viņa izraudzītais laiks badastreikam sakrīt ar Pasaules kausa izcīņu futbolā, kas notiek Krievijā.

"Protams, viņa stāvoklis ir ļoti nopietns," ziņu aģentūrai AFP pa telefonu sacīja Sencova advokāts Dmitrijs Dinze, kurš pēdējo reizi ar savu klientu tikās pirms divām nedēļām. Dinze jau toreiz sacīja, ka Sencovam sākusies nieru mazspēja un viņam pielikta sistēma.

Advokāts AFP norādīja, ka Sencovam nav nekādu kontaktu ar ārpasauli un arī viņi nespēj sazināties.

Dinze sacīja, ka Sencovu drīzumā plāno apmeklēt viņa māsa, no kuras viņš cer uzzināt vairāk par Sencova veselības stāvokli.

Ukrainas parlamenta pilnvarotā pārstāve cilvēktiesībās Ļudmila Deņisova pagājušajā mēnesī netika ielaista Krievijas kolonijā, kur Sencovs tiek turēts.

Sencova atbalstītāji internetā aicinājuši cilvēkus pirmdienas vakarā sapulcēties uz demonstrāciju Kijevas centrā. Mītiņš tika sarīkots arī svētdien, dalībniekiem pieprasot Sencova atbrīvošanu.

Ukrainas parlamenta spīkera vietniece Irina Geraščenko ir publicējusi 23 krievu ieslodzīto vārdus, norādot, ka valdība ir gatava apmainīt šos cilvēkus pret Sencovu un citiem ukraiņu politieslodzītajiem.

Taču Dinze AFP sacīja, ka informācija par 23 krievu ieslodzītajiem "nav nekas jauns" un vienīgi Krievijas prezidents Vladimirs Putins var izlemt Sencova likteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!