Krievija interesējas par iespējām iepirkt govju gaļu, kuras Vācijā piespiedu kārtā nokautas trako govju slimības (liellopu sūkļveida encefalopātijas, BSE) profilakses nolūkos, apgalvo Bundestāga (parlamenta apakšpalātas) deputāts Helmūts Kamps.
"Augstas Krievijas iestādes ir gatavas parūpēties par liela daudzuma apšaubāmas kvalitātes govju gaļas iepirkšanu un garantēt tās kontrolētu izmantošanu Krievijā," paziņoja Kamps savā vēstulē Vācijas patērētāju tiesību aizsardzības, pārtikas un lauksaimniecības ministrei Kīnastei.

Kamps apgalvoja, ka Krievija iepirktu Vācijā šo "apšaubāmas" kvalitātes govju gaļu "jauniešu kopmītņu, sociālo iestāžu un ieslodzījuma vietu" vajadzībām.

Vēstulē teikts, ka BSE dēļ veiktās Vācijas "tirgus tīrīšanas apsvērumu dēļ" tās agrārajā sektorā "jānokauj, jāizpēta, jāpārstrādā dzīvnieku miltos un pēc tam jāsadedzina" 400 tūkstoši govju.

Kampu neapmierina Kīnastes lēmums "par govju gaļas iznīcināšanu", jo nav izpētītas "citas saprātīgas alternatīvas" šo govju gaļas izmantošanai.

Deputāts, atgādinot par "pārtikas produktu akūtu trūkumu un nepietiekamību daudzos pasaules nostūros", uzskata par savu pienākumu paziņot ministrei, ka februārī "negaidīti iezīmējušās saprātīgas iespējas gaļas izmantošanai Krievijā".

Kamps apgalvo, ka pieprasījumu par iespējām iepirkt govju gaļu, kuru paredzēts iznīcināt cīņā pret BSE, viņam iesniegušas "augstas Krievijas valsts iestādes".

Deputāts uzskata, ka būtu "dabiski un nepieciešami padomāt" par Vācijā iznīcināto govju gaļas piegādēm Mongolijai, kur nosalušas vairāk nekā divi miljoni govju, un Ziemeļkorejai, kas jau interesējusies par šādas govju gaļas piegādēm.

Ar Kampa vēstules kopiju Kīnastei svētdien aģentūru "Interfax" iepazīstināja Krievijas Valsts domes agrāro jautājumu komitejas priekšsēdētājs Vladimirs Plotņikovs.

Savukārt kā ziņo aģentūra LETA, Krievijas vicepremjers un lauksaimniecības un pārtikas ministrs Aleksejs Gordejevs pirmdien noliedza ziņas, ka Krievija gatavojas vairumā iepirkt liellopu gaļu no Vācijas.

"Mēs negatavojamies nekādiem iepirkumiem, un tas viss ir pilnīgas blēņas," sacīja Gordejevs, komentējot Krievijas masu medijos svētdien izplatītās ziņas, ka Maskava gatavojas Vācijā iepirkt lielu partiju liellopu gaļas, kaut gan pastāv aizdomas, ka lopi varētu būt slimi ar tā saukto govju trakumsērgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!