Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens brīdinājis, ka pastāv iespēja, ka Krievija nākammēnes varētu iebrukt Ukrainā, atsaucoties uz Baltā nama paziņojumu, raksta britu raidsabiedrība BBC.

ASV prezidents šādus komentārus sniedza ceturtdien telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. "Prezidents Baidens sacīja, ka pastāv iespēja, ka krievi februārī varētu iebrukt Ukrainā," sacīja Baltā nama Nacionālās drošības padomes pārstāve Emīlija Horna.

Sarunas laikā ar Zelenski prezidents Baidens atkārtoti apstiprināja ASV, to sabiedroto un partneru gatavību izlēmīgi reaģēt, ja Krievija iebrūk Ukrainā, teikts Baltā nama paziņojumā.

Zelenskis sacīja, ka prezidenti apsprieda nesenos diplomātiskos centienus deeskalēt situāciju un vienojās par kopīgām darbībām nākotnē.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainas austrumos 2014. gadā konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 15 000 cilvēku. Maskava turpina noliegt tās regulārās armijas vienību iesaisti karā ar Ukrainu un ieroču ievešanu kaimiņvalstī, apgalvojot, ka Ukrainā notiekošais ir pilsoņkarš.

Reaģējot uz vairāk nekā 127 000 Krievijas karavīru savilkšanu, kā arī līdz šim brīdim nepārtrauktām aizvien jauna bruņojuma piegādēm Ukrainas pierobežā, ASV, Lielbritānija, kā arī citas valstis uz Ukrainu nosūtījušas letālu un neletālu bruņojumu un aprīkojumu, kā arī militāros ekspertus.

Krievija noliegusi, ka gatavojas veikt invāziju Ukrainā, savukārt ASV un citas Rietumu valstis vairākkārt brīdinājušas Maskavu par nopietnām sekām, ja tā agresīvi vērsīsies pret Ukrainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!