Foto: TASS/Scanpix/LETA

Krievija pēc oficiālās statistikas ir viena no Covid-19 pandēmijas vissmagāk skartajām valstīm pasaulē, tomēr jaunā koronavīrusa izraisītā slimība varētu būt prasījusi pat sešas reizes vairāk dzīvību, aplēsis Rīgā bāzētais Krievijas medijs "Meduza".

Krievijas oficiāli publiskotie dati norāda, ka valstī līdz šim no Covid-19 miruši 80 126 cilvēki, bet tikmēr medija rīcībā esošā informācija liecina, ka patiesībā slimība mūžībā aizsaukusi jau ap 480 000 Krievijas iedzīvotāju. Tādā gadījumā pēc mirušo skaita Krievija ierindotos otrajā vietā aiz ASV (līdz šim brīdim 496 000 mirušo no Covid-19), kurās ir divreiz vairāk iedzīvotāju, un pirmajā vietā pēc mirušo skaita ieprietim valsts iedzīvotāju skaitam.

Jau pērnā gada maijā Krievijas medijs "Novaja Gazeta" atklāja, ka mirstības rādītāji Maskavā ievērojami pārsniedz iepriekšējo gadu skaitļus. Turklāt šis pieaugums ir trīskārt lielāks nekā oficiāli apstiprinātais Covid-19 letālo gadījumu skaits. Krievija šīs ziņas, kas ieguva starptautisku publicitāti, nodēvēja par "pretkrievisku spekulāciju".

Šonedēļ valsts statistikas pārvaldes publiskoja datus par pērnā gadā mirušajiem, kas atklāja, ka 2020. gadā miruši par vidēji 358 000 cilvēku vairāk nekā iepriekšējos gados šajā periodā. Premjerministra vietniece Tatjana Goļikova paziņojui, ka tikai 31% no šiem "papildu" mirušajiem ir Covid-19 upuri. Tādā gadījumā to ir ap 111 000, kas tāpat ievērojami pārsniedz Krievijas oficiāli Pasaules Veselības organizācijai norādītos aptuveni 57 000 upuru pagājušajā gadā.

"Meduza" atklājusi, ka Maskavas reģiona Veselības ministrija tikmēr aplēsusi, ka no 98 līdz pat 100% no papildu mirušo skaita veido Covid-19 upuri. Tas nozīmē, ka Krievijā līdz šim sistemātiski notikusi pandēmijas apmēru slēpšana.

Pieņemot, ka gadumijā Krievijas varasiestādes taktiku nav mainījušas, un oficiāli ziņoto nāves gadījumu skaits joprojām ievērojami atpaliek no reālā letālo gadījumu skaita, medijs lēš, ka līdz šim pandēmija paņēmusi ap 480 000 Krievijas pilsoņu dzīvību.

Medijs "The Brussels Times" savukārt atzīmē, ka daudzās valstīs oficiālā statistika atšķiras no mirstības rādītāju pieauguma. Piemēram, ASV tā atšķiras par 1,2%, kas nozīmē, ka Covid-19 upuru skaits varētu būt pat 550 000 cilvēku. Tomēr vienlaikus tas atzīmē, ka jāņem vērā valsts iedzīvotāju skaits. Pat, ja ASV patiesais upuru skaits ir tik liels, Savienotajās valstīs Covid-19 līdz šim ir prasījis 0,17% iedzīvotāju dzīvības, bet Krievijā – 0,33%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!