Foto: Reuters/Scanpix

Krievija ir starp galvenajām ASV nacionālo drošību apdraudošajām valstīm, uzskata ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters paziņojumā, kas publicēts Pentagona vietnē.

"Mūsu stāvoklis drošības ziņā pašlaik radikāli atšķiras no tā, ko mēs redzējām vēl pirms 25 gadiem. Mums ir vajadzīgi papildu līdzekļi un jaunas pieejas," sacīja Kārters, uzrunājot ASV Senāta pārstāvjus.

Ministrs atzina, ka pašlaik visvairāk ASV drošību apdraud Krievija, Ķīna, Ziemeļkoreja, Irāna un starptautiskais terorisms.

Kārters īpaši pieminēja Ķīnu un Krieviju, jo, kā viņš uzskata, šīm valstīm ir mūsdienīgas aizsardzības tehnoloģijas, kuras tās aktīvi attīsta, un tas apdraud ASV pozīcijas noteiktos reģionos.

Krievija apstrīd ASV ietekmi Austrumeiropā, savukārt Ķīna nostiprina pozīcijas Āzijas-Klusā okeāna reģionā, un tas visvairāk apdraud ASV.

Pentagons februārī lūdza Kongresu piešķirt militāriem izdevumiem 2017. gadā 582,7 miljardus ASV dolāru (515,2 miljardus eiro), ņemot vērā draudus, ko rada Krievija, Ķīna un džihādistu grupējums "Islāma valsts". 523,9 miljardi dolāru (463,2 miljardi eiro) tiktu iztērēti valsts aizsardzības spēju uzturēšanai, bet 58,8 miljardi dolāru (52 miljardi eiro) paredzēti operāciju veikšanai ārvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!