Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievija izmanto kuģus, lai Ziemeļeiropas jūru ūdeņos izspiegotu kritisko infrastruktūru, konstatēts vairāku Ziemeļvalstu mediju kopīgajā izmeklēšanā.

Krievijas militārās programmas mērķis cita starpā ir apzināt jūrā izvietoto vēja parku, elektrības un interneta kabeļu atrašanās vietas Zviedrijas, Dānijas, Norvēģijas un Somijas tuvumā, trešdien pavēstījuši Ziemeļvalstu mediju SVT, NRK, DR un "Yle" pētnieciskie žurnālisti.

Kopumā mediji apzinājuši 50 kuģus, kas aizvadītās desmitgades laikā veikuši aizdomīgus braucienus, tajā skaitā izpētes un tirdzniecības kuģus, zvejas kuģus un jahtas.

26. septembrī Baltijas jūrā notika sprādzieni pie trim no četriem gāzes vadu "Nord Stream" atzariem. Vācija, Dānija un Zviedrija sākušas izmeklēšanu, bet vainīgie pagaidām nav noskaidroti.

Četras dienas pirms šiem sprādzieniem Dānijas patruļkuģis uzņēmis 112 fotogrāfijas ar Krievijas kuģiem cauruļvadu reģionā, nesen ziņoja dāņu laikraksts " Dagbladet Information".

Krievijas kuģi regulāri patrulējuši Ziemeļvalstu jūrās, norāda mediju SVT, NRK, DR un "Yle" kopīgi veidotā dokumentālo pārraižu cikla "Ēnu karš" autori.

Aizdomīgie kuģi bija izslēguši savus raidītājus, kas tiek izmantoti identifikācijai, šādi cenšoties palikt nepamanītiem.

2022. gada novembrī Kategata ūdeņos starp Zviedriju un Dāniju pamanīts Krievijas izpētes kuģis.

Oficiāli tas veicis jūras izpēti, tomēr tas sūtījis vēstījumus uz flotes bāzi Krievijā.

Kad raidsabiedrības DR žurnālisti devušies pie šī kuģa, viņi uz klāja manījuši arī maskā tērptu cilvēku ar automātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!