Foto: AFP/Scanpix

Krievija paziņojusi, ka izraidīs otrdien Maskavā īslaicīgi aizturēto ASV diplomāta aizsegā strādājošo ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) aģentu, kurš mēģinājis savervēt Krievijas izlūkošanas dienesta darbinieku, vēsta raidsabiedrība BBC.

ASV vēstniecības Maskavā darbinieks Raiens Fogle ir pasludināts par "nevēlamu personu", jo "veicis provokatīvas darbības Aukstā kara garā", paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija.

Otrdienas pēcpusdienā izplatītajā paziņojumā teikts, ka amerikānim valsts ir jāpamet.

"Mēs apstiprinām, ka mūsu Maskavas vēstniecības darbinieks tika īslaicīgi aizturēts un atbrīvots. Mēs redzējām Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumu un šajā sakarā mums nav komentāru," paskaidroja ASV Valsts departamenta pārstāvis.

Jau vēstīts, ka naktī no pirmdienas uz otrdienu Maskavā aizturēts un vēlāk ASV amatpersonām nodots vīrietis, ko Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) uzskata par CIP aģentu.


"FDD pretizlūkošanas aģenti aizturēja CIP darbinieku, kurš strādāja kā trešais politiskais sekretārs ASV vēstniecībā Maskavā," teikts FDD paziņojumā.

Aizturēšanas brīdī pie vīrieša, kurš identificēts kā Raiens Fogle, atrasta liela naudas summa, tehniskās ierīces un rakstiska instrukcija aģentam, kuru aizdomās turamais mēģinājis savervēt.

Tāpat aizturētajam bijušas divas parūkas, no kurām viena aizturēšanas brīdī bijusi personai galvā.

Krievijas aģentam adresētājā vēstulē bijuši piedāvāti 100 000 dolāru (54 000 latu), lai "apspriestu pieredzi, zināšanas un sadarbību" , vēstīja Krievijas mediji. Tālāk dokumentā klāstīts, ka gadā aģents varētu saņemt līdz miljonam dolāru (540 000 latu) un papildus bonusus par noderīgu informāciju. Vēstules autors tajā parakstās vienkārši kā "jūsu draugi".

Incidents rada nekomfortablu atmosfēru starp Krieviju un ASV laikā, kad lielvalstis cenšas vienoties par Sīrijas krīzes risināšanu. Tomēr diez vai tas atstās ilglaicīgas politiskas sekas, norāda BBC korespondents, jo abas valsti labi zina, ka spiegošana nebeidzās līdz ar Aukstā kara noslēgumu.

Iepriekšējais lielais ASV un Krievijas spiegošanas skandāls notika 2010. gadā, kad no ASV tika izraidīti 10 Krievijas labā strādājoši spiegi. Tos apmainīja pret Krievijā apcietinātām personām, kas esot spiegojušas Rietumu labā. Tā bija lielākā spiegu apmaiņa kopš Aukstā kara beigām.

Pagājušajā gadā bijusī Lielbritānijas valdības amatpersona atzina, ka Lielbritānija ir pieķerta spiegošanā, kad Krievijas dienesti Maskavā atklāja neīstu akmeni, kurā bija paslēpts elektroniskais aprīkojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!