Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Krievijas karaspēks sāktā uzbrukuma ietvaros izvērš spiedienu, tomēr tam nav izdevies pavirzīties uz priekšu, un frontes līnija nav izmainījusies, otrdienas vakara videouzrunā sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Ģenerālis [Oleksandrs] Sirskis sniedza ziņojumu par Bahmutas un Limanas virzieniem. Darām visu, lai atbalstītu mūsu puišus. Ģenerālis [Oleksandrs] Tarnavskis sniedza ziņojumu par kaujām Avdijivkas un citos virzienos. Okupanti tur pret mūsu puišiem pielieto visu ieroču spektru, ieskaitot pat asaru gāzes granātas," sacīja prezidents.

"Tomēr ir ļoti svarīgi, ka, neraugoties uz visu spiedienu pret mūsu spēkiem, frontes līnijā izmaiņas nav notikušas," sacīja Zelenskis, videouzrunā stāstot par Ukrainas pavēlniecības štāba sēdi.

Prezidents nav redzējis Ķīnas "miera plānu"


Zelenskis otrdien apliecinājis, ka nav redzējis nekādu Ķīnas "miera plāna" oficiālu dokumentu, vienlaikus paužot cerību, ka tiks atbalstīta Ukrainas piedāvātā miera formula.

"Ārlietu ministrs man sacīja, ka ir bijusi neformāla komunikācija, dialogs ar Ķīnas kolēģi, un tiešām sacīja, ka viņiem ir atbilstoša dokumenta vai rezolūcijas ideja," ar Itālijas premjerministri Džordžu Meloni kopīgajā preses brīfingā sacīja Zelenskis.

"Mēs sagaidām, ka mūsu [miera] iniciatīva tiks atbalstīta arī 23. datumā, kad būs ANO sēde. Man ir svarīgi, lai tā būtu viena pozīcija, bet tajā pat laikā nekādu oficiālu dokumentu es neesmu redzējis," norādīja Ukrainas prezidents.

Ukraina ir ieinteresēta, lai visas valstis tiktu iesaistītas pēc iespējas drīzākā kara izbeigšanas procesā un lai tiktu atbalstīta Ukrainas miera formula, norādīja Zelenskis.

Minhenes drošības konferencē sestdien Ķīnas augstākais diplomāts Vans Ji paziņoja, ka Pekina drīzumā prezentēs miera iniciatīvu, lai izbeigtu karu Ukrainā.

"Mēs stingri stāvēsim miera un dialoga pusē. Un tāda ir Ķīnas nostāja attiecībā uz Ukrainas krīzes politisko noregulējumu," sacīja Vans.

145 tūkstoši


Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 145 060 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 620 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3334 tankus, 6569 bruņutransportierus, 2345 lielgabalus, 471 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 243 zenītartilērijas iekārtas, 299 lidmašīnas, 287 helikopterus, 2026 bezpilota lidaparātus, 873 spārnotās raķetes, 5212 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 226 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!