Krievija izvērtēs patriarha Aleksija II vizītes programmu Latvijā, jo tas parādīs, kādas prioritātes Latvija izvirza attiecībās ar Krieviju, piektdien Baltijas forumā žurnālistiem norādīja Krievijas prezidenta administrācijas pārvaldes priekšnieks Modests Koļerovs.
Pēc Koļerova vārdiem, vizītes programma parādīs Latvijas iekšējos nodomus, jo liekas, ka viņam tiks piedāvāta represēto pieminekļa apskate, bet nekas vairāk.

Uz jautājumu, ko Krievija gribētu, lai patriarham piedāvā, Koļerovs teica: "Mēs neko nevēlamies, tikai analizējam."

Krievijas pārstāvis izteicās arī par citām pēdējā laika aktualitātēm abu valstu attiecībās. Viņš norādīja, ka iespējama ziemeļu gāzes vada atzara būvēšana uz Latviju, jo valstī mantojumā palikusi Inčukalna gāzes glabātuve. Koļerovs ironiski piebilda, ka, tiklīdz sākas runas par Baltijas valstu iespējamo piedalīšanos projektā, uzreiz tiek aizmirsts par tā ietekmi uz vidi, kā arī par taisnīgumu.

Koļerovs uzsvēra, ka Krievija neiejaucas Latvijas iekšējā politikā. Viņš noliedza iespēju, ka Krievija caur nevalstiskajām organizācijām Latvijā centīsies ietekmēt gaidāmo vēlēšanu iznākumu.

Krievijas amatpersona prognozēja, ka nebūs būtiska progresa līdz Saeimas vēlēšanām abu valstu attiecībās, jo neviena no pusēm nav gatava atteikties no savas nostājas. Ja Latvijas politiķi būs pietiekami atbildīgi un nepievienos dokumentiem nevajadzīgas domas, drīzumā varēs parakstīt sociālo līgumu starp Latviju un Krieviju, viņš norādīja.

Jau ziņots, ka pareizticīgās baznīcas Maskavas un visas Krievijas patriarhs Aleksijs II no 27.maija līdz 29.maijam viesosies Latvijā.

Pērn novembra sākumā Latvijas vēstnieks Krievijā Andris Teikmanis tikās ar Aleksiju II un nodeva viņam Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas uzaicinājumu apmeklēt Latviju oficiālā garīgā vizītē.

Atrazdamies pareizticīgās baznīcas priekšgalā, Aleksijs II vēl ne reizi nav apmeklējis Latviju. Tomēr patriarhs labi pazīst dzīvi Latvijā, jo 1961.gadā, kad viņš ieņēma Tallinas arhireja amatu, uzdota arī Rīgas eparhijas vadība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!