Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas karavīri Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) teritorijā izvietojuši reaktīvās zalvju uguns artilērijas sistēmas "Grad" un ir iespējamas provokācijas, atsaucoties uz Ukrainas enerģētikas kompāniju "Enerhoatom" paziņojumu, vēsta aģentūra UNIAN.

Smagais bruņojums izvietots pie AES sestā energobloka, kur iepriekš okupanti slepeni cēluši aizsargbūves, pārkāpjot drošības noteikumus.

"Ticamākā iespējamā provokācija ir Dņepras pretējā krasta, īpaši Ņikopoles un Marganecas pilsētu, apšaudīšana ar šīm "Grad" iekārtām tieši no AES, izmantojot energoblokus un izlietotās kodoldegvielas krātuvi kā aizsegu," teikts "Enerhoatom" paziņojumā.

"Enerhoatom" saistībā ar "Grad" izvietošanu AES teritorijā vēršas pie Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) un visas atomvalstu kopienas: "Kārtējo reizi acinām izveidot drošības zonu stacijā un ap to, kā arī AES pilnīgu demilitarizāciju un deokupāciju."

Zaporižjas AES ir okupēta kopš 2022. gada pavasara. Septembrī IAEA pēc vizītes stacijā piedāvāja ap to izvedot drošības zonu, aicinot Krieviju izvest smago tehniku no kodolobjekta. Okupanti AES nav pametuši.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!