Foto: stock.xchng
Krievija gatavojas vairākos valsts Eiropas daļas reģionos izvietot taktisko raķešu kompleksus "Iskander", ja neveiksmi cietīs sarunas par ASV inicēto pretraķešu aizsardzības sistēmu (PAS) Eiropā, pirmdien informē aģentūra "Interfax".

Iepriekš ziņots, ka "Iskanderus" var izvietot Kaļiņingradas apgabalā un Baltkrievijā, tagad starp iespējamām dislokācijas vietām tiek minēts Krasnodaras novads. Kā norādījis aģentūras informētājs no diplomātu aprindām," tas ļaus kompensēt draudus, ko Krievijas kodolpotenciālam rada ASV PAS elementu izvēršana mūsu robežu tuvumā."

Krievija var īstenot arī citus atbildes pasākumus . Tajā skaitā ir radiolokācijas staciju būve, kuru uzdevums būs traucēt ASV PAS sistēmas radariem. Krievija arī var atteikties no iepriekš plānotās stratēģiskās nozīmēs raķešu karaspēka Kozeļskas divīzijas izformēšanas.

Jau vēstīts, ka Krievija vēlas juridiski saistošas garantijas , ka PAS nebūs vērsts pret tās kodolpotenciālu. ASV piekrīt rakstiski to apliecināt, taču juridiskas saistības nevēlas uzņemties.

Patlaban ASV ir vienojusies ar vairākām Eiropas Savienības valstīm un Turciju par PAS elementu izvietošanu. Krievijas pārstāvji pauduši, ka PAS elementi parādīsies arī uz ASV karakuģiem Baltijas un Barenca jūrās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!