Foto: Arhīva foto

Krievijas smagais atomkreiseris "Admirālis Nahimovs" Krievijas Jūras spēku rīcībā atgriezīšoties 2022. gada beigās, solījis Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Aleksejs Krivoručko. Tas pēc modernizācijas būšot Krievijas spēcīgākais karakuģis, viņš norādījis.

"Admirālis Nahimovs" ir trešais "Kirov" klases kaujas kreiseris, kas Padomju Savienības flotes rīcībā nonāca 1988. gadā ar pavisam citu vārdu – "Kaļiņin". Lai gan kreiseris tika ieskaitīts Ziemeļu flotē, faktiski pēdējos Aukstā kara gados tas pildīja dažādas misijas Klusajā okeānā. Pēc Padomju Savienības sabrukuma kuģis ieguva jauno vārdu, bet gandrīz vairs netika izmantots līdz 1999. gadā nonāca Severodvinskas kuģubūvētavā.

Runas par ķeršanos pie kuģa atjaunošanas atsākās pēc gandrīz septiņu gadu ilgas dīkstāves. Tikai 2006. gadā izskanēja konkrēti plāni "Admirāli Nahimovu" atjaunot, un kopš tā laika, cīnoties ar līdzekļu trūkumu, izskanējuši vairākkārtēji amatpersonu solījumi kuģi pabeigt 2012., 2018., 2021. un visbeidzot 2022. gadā jeb sešpadsmit gadus pēc pirmā paziņojuma par tā rekonstrukcijas uzsākšanu.

Foto: Arhīva foto

Jaunākais paziņojums Krivoručko puses atklājis, ka notiekošie darbi atsākušies vien 2014. gadā, un šobrīd rekonstrukcija un uzlabošana uz kuģa jau esot pabeigta par 50%. Šogad vien kuģa atjaunošanai Krievijas aizsardzības ministrija esot atvēlējusi 29,5 miljardus rubļu (nepilnus 420 miljonus eiro), atzīmēja ministra vietnieks.

"Mums nav šaubu, ka šis laika grafiks tiks ievērots," komentējot kārtējo termiņu kuģa pabeigšanai, teicis Krivoručko.

Satelītattēlā redzama kuģa atrašanās vieta Severodvinskā:

Cita starpā kuģis būs bruņots ar virsskaņas pretkuģu raķetēm "P-800 Oniks", kā arī kuģim pielāgotu "S-400" raķešsistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!