Foto: AFP/Scanpix

Krievija no amata atcelto Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču joprojām uzskata par leģitīmu valsts vadītāju, vēsta laikraksts "Ukrainskaja Pravda".

Par to otrdien Krimā, tiekoties ar krievu tautiešiem, paziņojis Krievijas Valsts domes Neatkarīgo Valstu Sadraudzības (NVS) komisijas vadītājs Leonīds Sluckis.

"Mēs uzskatām, ka Viktors Janukovičs joprojām ir leģitīms Ukrainas prezidents," paskaidroja ierēdnis.

Viņš norāda, ka Janukovičs nav parakstījis parlamenta pieņemto likumu par 2004. gada konstitūcijas atjaunošanu, tāpēc tai nav likumiska spēka. Līdz ar to apšaubāmi ir arī visi pārējie Radas pieņemtie likumi, viņš uzsver.

Sluckis norādīja, ka Krievija iestājas par Ukrainas teritoriālo vienotību, bet sadarbosies ar saviem tautiešiem kultūras, humānajā un "jebkurā citā jomā".

Jau vēstīts, ka pēc pagājušās nedēļas asiņainajām protestētāju un milicijas sadursmēm Kijevā, kurās gāja bojā vismaz 82 cilvēki, parlaments 22. februārī atcēla Janukoviču no amata un izsludināja pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas 25. maijā.

Saskaņā ar parlamenta atjaunoto 2004. gada konstitūciju prezidenta pienākumus līdz vēlēšanām pilda parlamenta spīkers Aleksandrs Turčinovs.

Kas zināms par Janukoviča atrašanās vietu?

No amata atceltais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs ir izsludināts meklēšanā, viņam draud apsūdzības par miermīlīgo iedzīvotāju "masu slepkavībām". Prezidenta atrašanās vieta nav zināma.

Zināms, ka sestdien Janukovičs devies uz Ukrainas austrumu pilsētu Harkovu, kas tradicionāli bijusi viņa atbalstītāju bastions.

Videonovērošanas kameru ieraksti liecina, ka savu rezidenci pie Kijevas Janukovičs pametis ar helikopteru.

Harkovā ierakstītā video uzrunā Janukovičs nosodīja protestētājus, salīdzinot tos ar nacistiem, un paziņoja, ka joprojām ir valsts prezidents un ka negrasās pamest Ukrainu. Tā bija pēdējā viņa publiskā parādīšanās.

Harkovas žurnālists Zurabs Alasania ir pārliecināts, ka nakti uz sestdienu Janukovičs pavadījis neoficiālā, bet labi zināmā rezidencē mežā ārpus Harkovas. Žurnālists pats savām acīm kopā redzējis Janukoviču, viņa administrācijas vadītāju Andreju Kļujevu un vairākus miesassargus. Tāpat tur bijis arī bijušais parlamenta spīkers Vladimirs Ribaks, kurš no sava priekšnieka tagad jau novērsies.

Bija paredzēts, ka sestdien Janukovičs Harkovā piedalīsies prokrievisko politiķu konferencē, tomēr pēc video vēstījuma ierakstīšanas viņš ar helikopteru devies uz Doņecku, kur mēģinājis lidmašīnā pamest valsti. Robežsargi to nav atļāvuši, jo gaisa kuģim nav bijuši visi nepieciešamie dokumenti lidojumam ārpus Ukrainas.

Pēc dažām valsts rezidencē pavadītām stundām Janukovičs un ceļabiedri ar automašīnām devušies Krimas virzienā. Pēc gara nakts brauciena Janukovičs svētdien ieradās Krimā, informē jaunais iekšlietu ministrs Arsens Avakovs.

Janukoviča svīta piestājusi kādā privātā sanatorijā, nevis prezidenta Krimas rezidencē. Te eksprezidents uzzinājis, ka parlaments par Ukrainas pagaidu vadītāju iecēlis jauno parlamenta spīkeru Turčinovu.

Grupa steigā devusies uz militāro lidostu Sevastopolē, bet, uzzinot, ka tur atrodas jaunais iekšlietu ministrs Avakovs un jaunais Ukrainas drošības dienesta vadītājs, devušies citā virzienā.

Īsi pirms pusnakts kompānija ieradusies privātā rezidencē piekrastes pilsētiņā Balaklavā, skaidro Avakovs. Te Janukovičs jautājis saviem apsargiem, kurš vēlas palikt ar viņu. Atklājot, ka tikai daži ir lojāli, viņš uzrakstījis rīkojumu par sargu atbrīvošanu. Tad Janukovičs, Kļujevs un daži vēl lojālie miesassargi iekāpa trīs automašīnās un devās "nezināmā virzienā", informēja Avakovs.

Tikmēr aktīvisti no Balaklavas ziņojuši, ka no ostas pazudusi Janukoviča luksusa jahta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!