Foto: AFP/Scanpix

Krievijas Ģenerālprokuratūra paziņojusi, ka neredz pamatu, lai izdotu Kijevai bijušo Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču, kuru Ukrainas varas iestādes meklē saistībā ar vēršanos pret miermīlīgajiem demonstrantiem, vēsta aģentūra UNIAN.

"Nav nekāda pamata lemt par Janukoviča izdošanu, viņš nav pastrādājis noziegumus," norādīja Krievijas ģenerālprokurors Jurijs Čaika. "Janukovičs ir pilnvērtīgs prezidents, leģitīms prezidents," Čaiku citē aģentūra UNIAN.

Vēstīt, ka pēc februāra asiņainajām demonstrantu un drošības spēku sadursmēm Kijevā, Janukovičs no Ukrainas aizbēga un tagad atrodas Krievijā. Zināms, ka savu rezidenci pie Kijevas Janukovičs pametis ar helikopteru.

Viņš devies uz Ukrainas austrumu pilsētu Harkovu, bet pēc tam ar lidmašīnu mēģinājis pamest valsti no Doņeckas. Pēdējo reizi eksprezidents bija redzēts Krimā, kur atrodas Krievijas spēku bāze.

Vēlāk Janukovičs uzstājās preses konferencē Rostovā pie Donas Krievijā, kurā norādīja, ka joprojām ir leģitīms Ukrainas prezidents.

Pagājušā gada novembrī Kijevā sākās protesti pret prezidenta Viktora Janukoviča valdību pēc tam, kad prezidents Viļņā notikušajā Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības samitā neparakstīja sadarbības līgumu ar ES, tā vietā izvēloties ciešāku sadarbību ar Krieviju.

Pēc varas iestāžu mēģinājumiem demonstrantus Kijevas Neatkarības laukumā jeb Maidanā ar spēku izdzenāt, protesti tikai pieņēmās spēkā un pārņēma arī citas valsts daļas. 18. februārī protesti pārvērtās asiņainās drošības spēku un protestētāju sadursmēs, kas turpinājās līdz 20. februārim un noveda pie vairāk nekā 90 cilvēku nāves.

Drošības spēki tiek vainoti uguns atklāšanā pa demonstrantiem. Daudzi neapbruņoti protestētāji krita no snaiperu lodēm. Prezidents Viktors Janukovičs pēc šiem notikumiem aizbēga no valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!