Foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka Japānai atņemtajās Kuriļu salās uzbūvējusi barakas, kurās jau drīzumā dislocēs karavīrus, ziņo "The Moscow Times".

Uz divām no četrām Otrajā pasaules karā sagrābtajām salām tapuši identiski dzīvojamie kompleksi, kurp karavīri pārcelšoties ar visām ģimenēm. Savukārt jau nākamgad dzīvojamie kompleksi tikšot paplašināti.

Drīzumā Krievija salās, kuras Japāna joprojām uzskata par savu teritoriju, plāno uzcelt arī angārus bruņutehnikas izvietošanai. Aizsardzības ministrija ziņo, ka jau patlaban salās esot izbūvētas apsildāmas noliktavas munīcijas un bruņojuma turēšanai.

Paziņojums par spēku izvietošanu izplatīts īsi pēc tam, kad izskanējis, ka Japānas premjers Sindzo Abe 21. janvārī apmeklēs Krieviju. Ironiskā kārtā abu valstu līderi vienojušies tikties, lai risinātu teritoriālos konfliktus un visbeidzot parakstītu Otrā pasaules kara miera līgumu, ko tieši strīdi par četrām Kuriļu salām līdz šim nav ļāvuši.

Pagaidām Japānas puse informāciju par spēku izvietošanu salās publiski vēl neesot komentējusi, bet medijs atzīmē, ka jau vasarā japāņi pieprasījusi Krievijai salās un to tuvumā samazināt militāro aktivitāti.

Padomju Savienība salas ieņēma pašā Otrā pasaules kara izskaņā, un abas valstis tās līdz šai dienai uzskata par savu suverēnu sastāvdaļu. Visus šos gadus de facto tās kontrolē Krievija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!