Foto: DELFI.ee

Maskava trešo dienu bloķējusi konsulāro palīdzību nolaupītajam Igaunijas Drošības policijas (KaPo) darbiniekam, kuru Krievija ir arestējusi un tur aizdomās par spiegošanu. Tallina pirmdien iesniegusi Krievijas Ārlietu ministrijai jau trešo diplomātisko notu, vēsta portāls "Delfi.ee".

Pirmdien deviņos no rīta pagājušas 72 stundas kopš brīža, kad pie Igaunijas - Krievijas robežas neskaidros apstākļos nolaupīts KaPo darbinieks Estons Kohvers. Maskava Igaunijas drošībnieku apsūdz spiegošanā un ir paziņojusi, ka viņš arestēts uz diviem mēnešiem. Jebkāda iespēja sazināties ar savu pilsoni Igaunijai līdz šim ir liegta.

Maskava uz atkārtotiem diplomātu lūgumiem atļaut aizturētajam tikties ar konsulu nav reaģējusi, tāpēc Igaunija pirmdien Krievijas Ārlietu ministrijai iesniegta jau trešā diplomātiskā nota.

Konsulārā vienošanās starp Igauniju un Krieviju, kā arī Vīnes konvencija paredz, ka citā valstī nepatikšanās nonākušam pilsonim ne vēlāk kā 72 stundu laikā ir jāsniedz konsulārā palīdzība, skaidro "Delfi.ee".

Tallina piektdien paziņoja, ka KaPo darbinieks, kurš pildījis dienesta pienākumus, nolaupīts pie Krievijas robežas Igaunijas teritorijā. Pirms policista sagūstīšanas no Krievijas puses noticis mēģinājums traucēt operatīvos radiosakarus, bet Igaunijas teritorijā izmantota dūmu granāta.

Savukārt Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) paziņojis, ka Kohvers esot aizturēts Pleskavas apgabala teritorijā aizdomās par spiegošanu un viņam esot atņemta pistole "Taurus" ar patronām, naudas līdzekļi 5000 eiro apmērā, īpašā tehnika slēptu audioierakstu veikšanai, kā arī "materiāli, kuriem ir izlūkošanas uzdevuma raksturs".

Pats Kohvers savu vainu noliedz, pirmdien ziņo Krievijas aģentūra "Interfax".


KaPo darbinieka nolaupīšana un viņa izvešana uz Krieviju bijusi labi izplānota, operāciju acīmredzot vadījušas FDD vienības no Maskavas vai Pēterburgas, bet vietējie robežsargi par to, domājams, nekā nav zinājuši, raksta "Delfi.ee".

Tūlīt pēc incidenta Igaunijas un Krievijas robežsardzes pārstāvji apskatījuši notikuma vietu un izveidojuši aktu, kurā fiksēts, ka incidents sācies robežas Igaunijas pusē. Kohvers nolaupīts vien dažus metrus no robežlīnijas, raksta "Delfi.ee".

Pēc tam incidents turpinājies robežas Krievijas pusē, domājams, Kohvers ar varu vilkts uz Krieviju. Notikuma vietā tagad uzstādītas kameras, lai nodrošinātu incidenta vietas nemainību, norāda "Delfi.ee".

Lietuva pēc šī incidenta pastiprinājusi robežkontroli gan pie Krievijas Kaļiņingradas apgabala, gan Baltkrievijas robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!