Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas Aizsardzības ministrija 13 armijas daļās, tostarp Kaļiņingradas apgabalā un Baltkrievijā, izvietos radioelektroniskās cīņas kompleksus "Samarkanda" (attēls ilustratīvs, tajā nav redzama sistēma "Samarkanda"), vēsta Krievijas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Ministrija izsludinājusi konkursu par kompleksu ikdienas remontu, montāžu un pilnveidošanu, liecina valsts iepirkumu oficiālajā tīmekļa vietnē publicētā informācija.

Saskaņā ar līgumu visiem kompleksiem jābūt nodotiem ekspluatācijā līdz 2019. gada 10. novembrim.

Jaunais elektroniskās cīņas ierocis tiks izvietots Murmanskas, Kaļiņingradas, Ņižņijnovgorodas, Maskavas apgabalos, Krasnodaras un Piejūras novados, Ebreju autonomajā apgabalā, kā arī Baltkrievijā, informē "RIA Novosti".

Kompleksi "Samarkanda" 2017. gadā tika piegādāti Ziemeļu flotei, tie tiek izmantoti uz visiem virsūdens kuģiem – kreiseriem un eskadras mīnu kuģiem.

Kompleksu galvenais uzdevums ir radīt traucējumus un bloķēt pretinieka komunikācijas kanālus. Krievijas medijos skaidrots, ka "Samarkanda" spēj bloķēt satelītu sakarus un izlūklidmašīnu darbību, padarot pretinieku "aklu un kurlu". Detalizēta informācija par iekārtas spējām un darbību publiski netiek atklāta.

Eksperti pēdējā laikā ir norādījuši uz pieaugošām Krievijas elektroniskās karadarbības spējām, ko parādījuši konflikti Ukrainā un Sīrijā.

Par Maskavas elektroniskā kara potenciālu Ukrainas kara kontekstā šogad brīdināja bijušais ASV Eiropas spēku komandieris Bens Hodžess.

Elektroniskā kara sistēmas, kas izvietotas Kaļiņingradā, var palīdzēt bloķēt aviācijas piekļuvi reģionam, tostarp Baltijas valstīm, intervijā portālam "Delfi" 2016. gadā skaidroja militārais eksperts Igors Sutjagins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!