Krievija šobrīd savai militārajai kampaņai Sīrijā tērē aptuveni astoņus miljonus dolāru dienā, aplēsis Londonas Karaliskais Apvienoto dienestu institūts (RUSI).

Ja tēriņi turpināsies šādā līmenī, gadā Sīrijas kampaņa Kremlim izmaksās trīs miljardus dolāru.

Sākotnēji Krievija atvēlēja 1,2 miljardus dolāru Sīrijas kampaņas finansēšanai visam 2016. gadam un sākumā tērēja četrus miljonus dolāru dienā, taču pēc tam, kad prezidents Vladimirs Putins pēc Krievijas bumbvedēja notriekšanas uzdeva pastiprināt uzlidojumus, izdevumi dubultojušies.

Par to, ka operācija Sīrijā Maskavai izmaksā četrus miljonus dolāru dienā, vēl oktobrī rakstīja izdevums "The Moscow Times".

Šobrīd Sīrijā atrodas līdz 5000 krievu militārpersonu, kas ir divreiz vairāk par sākotnējiem 2000, sacīja RUSI pētnieks Igors Sutjagins. Lai arī Putins noraida krievu spēku iesaistīšanos sauszemes operācijā, Sīrijas armijā jau darbojas simtiem militāro padomnieku, viņš norādīja.

Putins pagājušajā mēnesī uzdeva dubultot uzlidojumos Sīrijā iesaistīto lidmašīnu skaitu līdz 70 un operācijā iesaistīto karakuģu skaitu palielināt līdz desmit.

Kā trešdien paziņoja augsta ranga ASV amatpersona, tikai 30% Krievijas gaisa uzlidojumu Sīrijā ir vērsti pret teroristu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts"), bet pārējie pret opozīcijas grupējumiem, kas nav saistīti ar džihādistiem.

"Krievijas gaisa uzlidojumi Sīrijā nav primāri vērsti pret "Daesh"," preses konferencē Bagdādē paziņoja ASV prezidenta Baraka Obamas īpašais sūtnis starptautiskajā koalīcijā pret "Daesh" Brets Makgurks.

"Ja pārlūko skaitļus, varbūt aptuveni 30% patiešām ir vērsti pret "Daesh", bet pārējie gaisa uzlidojumi ir pret citiem opozīcijas grupējumiem", kas nav saistīti ar džihādistiem, pavēstīja Makgurks.

Krievija sāka gaisa uzlidojumus Sīrijā 30. septembrī, atbalstot Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu.

Pilsoņkarš, kas Sīrijā notiek kopš 2011. gada, sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku. Karā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 250 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!