Šī gada beigās Krievija piešķirs Baltkrievijai kredītu 146 miljonu dolāru apmērā, lai tā varētu iegādāties gāzi no kompānijas “Gazprom” par jaunām, augstākām cenām, informē ārvalstu mediji.
Ar tādu paziņojumu nesen tikšanās laikā ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko nāca klajā Krievijas Federācijas premjerministrs Mihails Fradkovs, raksta laikraksts “Komersant”.

Krievija katru gadu par gāzi, ko tā piegādā Baltkrievijai, maksā aizvien mazāk. Piemēram, pērn “Gazprom” pacēlis gāzes cenu par tūkstoti kubikmetru no 30 līdz 46,68 dolāriem, bet starpību Baltkrievijas budžetam kompensēja Krievija – Minskai tika piešķirts kredīts 175 miljonu dolāru apmērā. Šogad tiek plānots piešķirt vien 146 miljonus dolāru, turklāt pagaidām netiek izpausta jaunā gāzes cena, par kādu tā tiks piegādāta Baltkrievijai.

Šogad kompānijai “Gazprom” ir jāpiegādā Baltkrievijai 20,5 miljardus kubikmetru gāzes. Valsts pārstāvji pieprasa ievērojami palielināt piegādes apjomus, tajā pašā laikā nepaaugstinot cenu. Viņi plāno, ka 2010.gadā Krievija varētu piegādāt kaimiņvalstij 22 miljardus kubikmetru, 2015.gadā – 23,7 miljardus, bet 2020.gadā – jau 25 miljardus kubikmetru gāzes.

Tajā pašā laikā “Gazprom” vēlētos samazināt piegādes apjomus līdz 18 miljardiem kubikmetru, kā arī pacelt cenas, turklāt ne tikai Baltkrievijai. Piemēram, Ukrainai “Gazprom” gatavojas piegādāt gāzi par 160 dolāriem par tūkstoti kubikmetru, taču Minskā amatpersonas vēl joprojām paļaujas uz to, ka Maskava nelems paaugstināt gāzes cenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!