Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas okupētajā Krimas pussalā novērojama liela karaspēka pulcēšanās un jau atklāti tiek runāts par iebrukumu Ukrainas teritorijā, atsaucoties uz bijušo Krimas tatāru tautas padomes - Medžlisa – līderi Mustafu Džemiļevu, vēsta aģentūra UNIAN.

"Krimas teritorijā vērojama milzīga Krievijas bruņoto spēku koncentrēšanās un atklāti tiek runāts par drīzu sākumu karadarbībai pret Ukrainu no Krimas teritorijas," Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas sēdē paziņoja Džemiļevs, kurš ir Ukrainas parlamenta deputāts.

Pastāv bažas, ka, sākoties karadarbībai, vispirms sāks iznīcināt "piekto kolonnu" pašā Krimā - Krimas tatārus, kuri neatzīst pussalas pievienošanu Krievijai, norādīja Džemiļevs, kuram ir liegta iebraukšana pussalā.

"Tas nav nekas cits, kā atkārtotas deportācijas un Krimas tatāru tautas genocīda draudi," piebilda Džemiļevs, izsakot cerību, ka starptautiskā sabiedrība rīkosies, lai pārtrauktu tādas darbības.

"Mēs ceram, ka pasaules sabiedrība un Eiropas Padome pieņem nepieciešamos mērus, lai apturētu šos noziegumus un atbrīvotu nelikumīgi okupēto Krimas teritoriju," uzsvēra politiķis.

Vēstīs, ka Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome jau ziņoja, ka Krimā novērota Krievijas karavīru un tehnikas pārvietošanās robežas ar kontinentālo Ukrainu virzienā.

Krievijas iebrukums Ukrainā no Krimas teritorijas varētu apstiprināt atsevišķu analītiķu prognozes, ka Kremļa mērķis varētu būt pa sauszemi savienot Krimu ar Krieviju, vai pat ar Piedņestru Moldovā.

Tikmēr Krimā vērojama vēršanās pret Krimas tatāru kopienu. Nesen anektētās pussalas premjers Sergejs Aksenovs paziņojis, ka viņam tāda organizācija, kā Krimas tatāru tautas padome - Medžliss - neeksistē.

Aksenova paziņojums sekoja ziņām, ka Medžliss Krimā tiek izlikts no savām telpām.

Aksenovs arī brīdināja, ka pret darbībām, kas saistītas ar Krimas pievienošanas Krievijai neatzīšanu, būs "ļoti stingra nostāja". Visi, kas cilvēkus sanaidos etniskās piederības dēļ, tiks izraidīti no Krimas vai tiks krimināli vajāti, pastāstīja Aksenovs.

Krimas tatāru Medžliss ir noskaņots pret Krievijas martā realizēto Krimas okupāciju un aneksiju. Krimas tatāri, kas ir pussalas pamatiedzīvotāji, PSRS līdera Josifa Staļina laikā tika izsūtīti no savas dzimtenes. Atgriezties pussalā Krimas tatāri varēja tikai pēc PSRS sabrukuma.

Pēdējās nedēļās Krimā notikušas kratīšanas Krimas tatāru, parasti Medžlisa locekļu, mājās, norāda "Korrespondent". Krievijas likumsargi norāda, ka meklē ekstrēmistisku literatūru, ieročus un citas aizliegtas lietas.

16. septembrī Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieki sarīkoja kratīšanu Medžlisa telpās Simferopolē, bet pēc tam izlika padomi no telpām, skaidro "Korrespondent".

Krimā aizliegts iebraukt bijušajam Medžlisa priekšsēdētājam Mustafam Džemiļevam, kurš ir arī Ukrainas parlamenta deputāts.

Savukārt pašreizējais Krimas tatāru līderis Refats Čubarovs raksturo, ka Krimā valdošā vara ir daudz ciniskāka par to, kas bija padomju laikos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!