Foto: AFP/Scanpix

Krievijas un Ukrainas konfliktam nav sagaidāms drīzs atrisinājums, un tas ir daļa no lielāka safabricēta konflikta ar Rietumiem, lai novērstu parasto Krievijas iedzīvotāju uzmanību no korupcijas un nekompetences, uzskata bijušais uzņēmējs un viens no ievērojamākajiem Krievijas prezidenta Vladimira Putina opozicionāriem Mihails Hodorkovskis.

Viņš trešdien, uzstājoties Vašingtonā, sanākušajiem paziņoja, ka ar Krieviju samierināšanās politika nebūs iespējama, kamēr vien Putins būs pie varas, ziņo "Radio Brīvā Eiropa".

Reiz Hodorkovskis bija bagātākais cilvēks Krievijā, bet pēc apsūdzības korupcijā un desmit gadiem cietumā šobrīd dzīvo trimdā. Viņa atbalstītāji uzskata, ka apsūdzības tika safabricētas, lai mazinātu viņa ietekmi un viņa vadītās kompānijas "Jukos" daļas sadalītu Putina uzticības personu pārvaldītiem valsts uzņēmumiem. Tiek lēsts, ka reiz "Jukos" ieguva tik daudz naftas, cik visa bagātā Kataras valsts.

Krievijas un ASV attiecības šobrīd ir savā zemākajā līmenī, kopš aukstā kara laikiem, savukārt Krievijas elite šo izolāciju izmanto kā rīku, lai paliktu pie varas, norāda Hodorkovskis. "Pašreizējā konfrontācija ar Rietumiem ir pilnībā mākslīgi radīta. Viņiem ārkārtīgi nepieciešama tāda ienaidnieka seja, kurš spētu novirzīt tautas uzmanību prom no korupcijas un neefektivitātes, kas valda Krievijā," viņš skaidro.

2003. gadā apcietinātais un 2013. gada beigās no cietuma izlaistais Hodorkovskis šobrīd mitinās Šveicē un vada Maskavā bāzēto cilvēktiesību grupu "Atvērtā Krievija". Tā cenšas runāt par Putina varas alternatīvām un ir ļoti kritiska par viņa veiktajām darbībām.

Bijušais uzņēmējs vairākkārt teicis, ka cer uz pēc-putina rietumnieciski orientētu Krieviju, lai gan nemin, kā tieši esošā vara varētu krist. Līdz ar to viņš iesaka ASV un pārējām Rietumvalstīm kādu dienu būt gatavām uzņemt Krieviju savā pulkā. Tostarp viņš pieļauj, ka agrākā ienaidniece varētu kļūt par NATO un ES dalībvalsti.

Tomēr pagaidām redzamais konflikts ar Ukrainu, tostarp Krimas aneksija un prokremlisko kaujinieku atbalsts Ukrainas austrumos, turpināsies vēl ilgi, salīdzinot to ar Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas iedalījumu. "Konflikta iesaldēšana ir vienīgā loģiskā ekspektācija," uzskata Hodorkovskis.

Tikmēr viņš iesaka Vašingtonai nedot Ukrainai ieročus. Hodorkovskis ir pārliecināts, ka lielākā daļa krievu jau šobrīd uzskata, ka notiek karš starp Krieviju un ASV. "Ja uz Ukrainu tiks nosūtīti ieroči, šī situācija turpinās attīstīties šajā virzienā. Tad jums būs jārisina jautājums, vai ASV ir gatavas iesaistīties konfliktā un to uzvarēt, jo citādi, ja tās nebūs gatavas, tas tiks uzskatīts par amerikāņu zaudējumu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!