Foto: Reuters/Scanpix

ASV un Lielbritānija apsūdzējušas Krieviju par ierocim līdzīga šāviņa testēšanu kosmosā, ko varētu izmantot, lai mērķētu uz citiem satelītiem orbītā, raksta britu raidsabiedrība BBC.

ASV jau iepriekš paudušas bažas par Krievijas satelītu aktivitātēm, bet šī ir pirmā reize, kad Lielbritānija izteikusi apsūdzības saistībā ar šāda veida Krievijas veiktajiem testiem kosmosā, atzīmē medijs.

Ceturtdien izplatītā paziņojumā ASV valsts sekretāra palīgs starptautiskās drošības un ieroču neizplatīšanas jautājumos Kristofers Fords apsūdzēja Maskavu liekulībā pēc tam, kad tā paziņoja, ka vēlas, lai ieroču kontrole tiktu attiecināta arī uz kosmosu. "Maskavas mērķis ir ierobežot Amerikas Savienoto Valstu iespējas, tajā pašā laikā nepārprotami neplānojot apturēt savu programmu," viņš sacīja.

Lielbritānijas kosmosa direktorāta vadītājs Hārvijs Smits arī pauda bažas par jaunāko Krievijas satelīta pārbaudi, kurai, viņaprāt, ir "ieroča īpašības". "Šādas darbības apdraud mierīgu kosmosa izmantošanu un rada atlūzas, kas varētu radīt draudus satelītiem un kosmosa sistēmām, no kurām ir atkarīga pasaule," norādīja Smits. Viņš arī aicināja Krieviju būt "atbildīgai" un izvairīties no turpmākām šāda veida pārbaudēm.

Jauna Krievijas satelīta pārbaude notikusi 15. jūlijā. Testa mērķis bijis veikt valsts kosmosa aprīkojuma pārbaudes, tolaik paziņoja Krievijas aizsardzības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!