Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijā 2012.gadā sarīkotos uzbrukumos uz ksenofobijas vai etniskās neiecietības pamata ir gājuši bojā 40 un cietuši 180 cilvēki, ceturtdien paziņoja Maskavas cilvēktiesību biroja direktors Aleksandrs Brods, atsaucoties uz monitoringa rezultātiem.

"No 2012.gada janvāra līdz decembrim ir fiksēti 137 uzbrukumi, kuros bija 40 bojāgājušie un vismaz 180 cietušie," sacīja Brods.

Saskaņā ar viņa teikto agresīvas ksenofobiskas vardarbības aktos Dagestānas Republikā pērn gājuši bojā 15 un cietuši septiņi cilvēki, Maskavā un Maskavas apgabalā gājuši bojā astoņi un cietuši 57, Sverdlovskas apgabalā gājuši bojā četri un cietuši septiņi, Sanktpēterburgā un Ļeņingradas apgabalā gājuši bojā trīs un cietuši 27, Samaras apgabalā gājuši bojā divi un cietuši četri, Rostovas apgabalā gājis bojā viens un cietuši 12 cilvēki. Pa vienam bojāgājušajam un diviem cietušajiem bija Tulas apgabalā un Ziemeļosetijas-Alānijas Republikā, bet pa vienam bojāgājušajam un vienam cietušajam bija Kabardas-Balkārijas Republikā un Tatarstānas Republikā.

Brods informēja, ka starp šīs vardarbības upuriem bija dagestānieši, uzbeki, kirgīzi, azerbaidžāņi, tadžiki, armēņi, tatāri, vjetnamieši, osetīni un krievi.

2011.gadā ksenofobiskos uzbrukumos Krievijā bija 29 bojāgājušie un 123 cietušie, bet 2010.gadā - 46 bojāgājušie un 299 cietušie. Tas nozīmē, ka 2011.gadā šāda vardarbība bija mazinājusies, bet 2012.gadā - pastiprinājusies, sacīja Brods.

Pretrasistiskā organizācija "Pūce" ("Sova") 29.decembrī bija izplatījusi pārskatu, kurā teikts, ka 2012.gadā Krievijā rasistiskos uzbrukumos 30 Krievijas reģionos gājuši bojā 18 un ievainots vismaz 171 cilvēks, un vēl diviem cilvēkiem nopietni draudēts ar slepkavību.

"Sova" pārskatā teikts, ka līderpozīcijās šādu uzbrukumu ziņā vēl arvien bija Maskava ar trim bojāgājušajiem un 64 ievainotajiem, Maskavas apgabals ar diviem bojāgājušajiem un 24 ievainotajiem un Sanktpēterburga ar diviem bojāgājušajiem un 19 ievainotajiem. Baškortostānas Republikā bijuši 19 ievainotie.

Saskaņā ar "Sova" datiem pērn ultralabējo uzbrukumos jauniešu un neformāļu grupām gājis bojā viens un ievainoti 53 cilvēki. Uzbrukumos citām grupām bija septiņi bojāgājušie un 28 ievainotie no Vidusāzijas, trīs bojāgājušie un 14 ievainotie no Kaukāza, viens bojāgājušais un 10 ievainoti "neslāvu izskata" cilvēki, kā arī tika ievainoti 19 tumšādaini cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!