Krievijas valdība ir nolēmusi dot atļauju Polijas amatpersonām pārskatīt Padomju Savienības arhīvus par notikumiem, ko poļu tauta sauc par 1940.gada Katiņas meža slaktiņu, ziņo ārvalstu masu mediji.
Otrā Pasaules kara sākumā Padomju Savienības slepenie dienesti nogalināja vairāk nekā 20 000 karavīru.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, uzņemot savu Polijas kolēģi, izteicās, ka abām pusēm vajadzētu salīdzināt informāciju par šo incidentu, informē BBC.

Polijas eksperti šī mēneša sākumā uzsāka izmeklēšanu par pirms sešiem gadu desmitiem veiktajām slepkavībām.

Septembrī tika laists klajā oficiāls Krievijas paziņojums, kurā karavīru nāves netika sauktas par kara noziegumu vai noziegumu pret cilvēci, jo tas var izraisīt nopietnu apsūdzību izvirzīšanu.

Masu slepkavība Katiņas mežā netālu no Smoļenskas notika laikā, kad poļu karavīri atradās Padomju Savienības spēku gūstā. Daudzas upuru ģimenes vēlas, lai šīs slepkavības tiktu atzītas par genocīdu.

Polijas ārlietu ministrs Vlodzimežs Cimoševičs izsaka cerības, ka Krievija dos Polijai tiesības pārskatīt arhīvus, solot, ka tas neietekmēs abu valstu attiecības.

Jau desmit gadus kopš komunisma režīma sabrukuma Katiņas slepkavības ir bijušas klupšanas akmens Krievijas un Polijas attiecību veidošanā.

Nacistu karavīri atklāja vairāku tūkstošu Polijas karavīru mirstīgās atliekas 1943.gadā, taču Maskava neatzina savu vainu šajā slaktiņā līdz 1989.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!