Foto: AFP/Scanpix
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs vērsies pie NATO ar lūgumu paskaidrot situāciju ap ASV zenītraķešu "Patriot" izvietošanu Polijas teritorijā, 60 kilometru attālumā no robežas ar Krievijai piederošo Kaļiņingradas apgabalu, piektdien vēsta "RIA Novosti".

Lavrovs sacīja, ka viņa rīcībā nav pilnīgas informācijas šajā lietā un ministrija to analizēs tikai pēc tam, kad saņems skaidrojumus.

Ārlietu ministrs pauda viedokli, ka NATO acīmredzot ir pamats izvietot raķetes Morongas pilsētas apkaimē Kaļiņingradas tuvumā, nevis pie Varšavas, kā bija plānots iepriekš.

"Vienkārši rodas jautājums, kāpēc obligāti jādara kaut kas, lai radītu iespaidu, ka Polija nostiprinātos pret Krieviju. Tas man nav skaidrs," sacīja Lavrovs.

Kā vēstīts, Polijas aizsardzības ministrs Bogdans Klihs skaidroja, ka "Moronga kā dislokācijas vieta tika izraudzīta jau pirms laba laika", tikai par to nebija izziņots publiski.

Tam, ka raķešu izvietošanai izraudzīts apvidus netālu no robežas ar Krieviju, "nav politiskas vai stratēģiskas nozīmes. Laba infrastruktūra ir vienīgais iemesls", uzsvēra ministrs.

Vēlāk masu medijos izskanēja informācija, Krievijas Jūras spēki pastiprinās Baltijas floti saistībā ar Polijas plāniem izvietot raķetes "Patriot" tās pierobežā.

Kā norādīja avoti Krievijas Jūras spēkos, pirmkārt tiks pastiprinātas Baltijas flotes virsūdens, zemūdens un aviācijas daļas. Sagaidāms, ka Baltijas flote tiks papildināta ar "Korvet" klases karakuģiem, kuri būs bruņoti ar tāla darbības rādiusa raķetēm. Flotē tiks iekļautas arī modernizētas dīzeļzemūdenes.

Tikmēr Krievijas Aizsardzības ministrija ceturtdien oficiāli noraidīja informāciju, ka gatavotos pastiprināt floti "Patriot" raķešu izvietošanas dēļ.

Ministrijas preses dienestā uzsvēra, ka bruņojuma sastāva un skaita palielināšana saistībā ar Polijas paziņojumu nav ieplānota. Savukārt visi pārapbruņošanas un modernizācijas pasākumi Baltijas flotē notiekot saskaņā ar iepriekš noteikto valsts programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!