Foto: SIPA/Scanpix/LETA

ANO Drošības padomes sēdē 25. maijā Ukrainas delegācijas pārstāvis Sergejs Dvorņiks atklātās debatēs paziņoja, ka Krievija apzināti deportē ukraiņu bērnus ar mērķi iznīcināt ukraiņu nāciju, ziņo aģentūra "Ukrinform".

Kopš 24.februāra Krievija ir deportējusi vairāk kā 230 tūkstošus bērnu no Ukrainas, norādīja Dvorņiks, kurš šo Krievijas rīcību nodēvēja par mūsdienu koloniālismu.

"230 000 bērnu nolaupīšana no tiem 1,4 miljoniem iedzīvotāju, kuri tika piespiedu kārtā deportēti no Ukrainas uz Krieviju, ir noziegums. Tā mērķis ir ukraiņu nācijas iznīcināšana, atņemot tai jaunākās paaudzes. Tas ir mūsdienu koloniālisms," sacīja Dvorņiks.

Viņš arī atzīmēja, ka artilērijas un raķešu uzbrukumu rezultātā Ukrainas pilsētās ir gājuši bojā desmitiem tūkstošu civiliedzīvotāju, daudzi ir guvuši ievainojumus. Gandrīz 220 tūkstoši ir zaudējuši savas mājas.

Miljoniem iedzīvotāju ir bijuši spiesti atstāt savas dzīvesvietas. Astoņi miljoni ir pametuši savas mājas Ukrainas iekšējā teritorijā, bet vairāk nekā 6,5 miljoni ir devušies bēgļu gaitās ārpus Ukrainas robežām.

"Mēs nešaubāmies, ka krievu militāristu stratēģija paredzēja šo bēgļu krīzi kā vienu no veiksmīga kara rezultātiem. Līdzīgi kā tas ir ar pārtikas krīzi," piebilda ukraiņu delegācijas pārstāvis.

"RBK Ukraina" iepriekš ziņoja, ka Krievijas Federācija ir liegusi deportētājiem ukraiņiem apmesties Krimā. Viņi tiek piespiesti saņemt Krievijas pases.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!