Foto: DELFI

Krievija mēģina mazināt Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalstu vienotību un apšaubīt rietumu vērtības, - par to vienisprātis bija šonedēļ notikušās Baltijas, Ziemeļvalstu un ASV politisko direktoru sanāksmes dalībnieki.

Ārlietu ministrijā (ĀM) informēja, ka 13. un 14. decembrī Vašingtonā notika trīspusējās politisko direktoru "e-PINE" jeb Paplašinātās partnerības Ziemeļeiropā sanāksme, lai pārrunātu attiecības ar Krieviju, transatlantisko drošību, aktualitātes Tuvajos Austrumos un situāciju Irānā. Latviju sanāksmē pārstāvēja Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks, politiskais direktors Jānis Mažeiks.

Mažeiks nosodīja Krievijas uzbrukumu Ukrainas Jūras spēku kuģiem 25. novembrī Kerčas šaurumā, un pauda atbalstu Ukrainas teritoriālajai integritātei un suverenitātei. Latvijas pārstāvis norādīja, ka sankcijas pret Krieviju ir jāturpina, un šajā jautājumā ir svarīga cieša koordinācija starp ES un ASV.

Sanāksmes dalībnieki bija vienisprātis, ka Krievija mēģina mazināt ES un NATO dalībvalstu vienotību, apšaubīt rietumu vērtības. Tikai kopīgs darbs, veidojot sabiedrībā izpratni par hibrīdo apdraudējumu, kā arī mērķtiecīga politikas veidošana ļaus būt noturīgiem pret šīm aktivitātēm, par sanāksmes dalībnieku secinājumiem informēja ĀM. Tāpat klātesošie norādīja, ka ir svarīgi stiprināt mediju vidi.

Pievēršoties transatlantiskās drošības jautājumiem, Mažeiks norādīja, ka vienota un spēcīga alianse ir un būs galvenais stabilizējošais faktors eiroatlantiskajā telpā. Diskutējot par Irānu, Latvijas pārstāvis uzsvēra, ka svarīgi saglabāt līdzšinējo rīcības formātu, tāpat ir būtisks ASV un ES dialogs, lai vērstos pret Irānas agresīvo reģionālo politiku un ballistisko raķešu programmu.

Uzturoties ASV, Mažeiks tikās arī ar ASV Valsts departamenta, Nacionālās drošības padomes un domnīcu pārstāvjiem.

ĀM norāda, ka "e-PINE" iniciatīva tika sākta 2003. gadā, lai pastiprinātu ASV sadarbību ar Baltijas valstīm un Ziemeļvalstu reģionu. Tās galvenie sadarbības virzieni ir drošības politika, kaimiņpolitika un ekonomisko attiecību attīstība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!